Няколко съвета за наистина почивка

Животът

04-08-2014, 14:25

Снимка:

Thinkstock/Getty Images

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Горещите дни на лятото може да ви отдалечават от екрана на компютъра и от гледката на прозореца на офиса. Всички сме чували за значението на това наистина "да се изключим", докато сме далеч на почивка. Това е общ съвет, който ако постигнем, се чувстваме презаредени и по-продуктивни, а когато се върнем на работа, имаме нужда да се развиваме, да се наслаждаваме на времето си.

Но нека си го признаем: по-лесно е да се каже, отколкото да се направи, особено когато сте стартирали бизнес наскоро или управлявате екип. Ако всеки ден по време на почивката си обаче отговаряте на имейли и телефонни обаждания, това няма да е почивка.

Вижте какви съвети дава Елиза Броунинг, вицепрезидент в Crane Digital, за една пълноценна ваканция.

1. Определете някои основни правила. Задайте очакванията преди да тръгнете. Ако просто си кажете, че няма да проверявате електронната си поща, вашите планове са ясни. Може би искате да я проверявате само веднъж в края на деня и да отговаряте само на спешни въпроси. Направете си план и го спазвайте.

2. Делегирайте. Уверете се, че вашият екип се чувства упълномощен да действа и без вас. Делегирайте отговорностите за одобрения и решения на членовете на екипа, на които имате доверие. Уверете се, че всеки от екипа ви знае кой за какво е отговорен.

3. Направете си график. Ако сте си казали, че ще проверявате електронната си поща веднъж на ден, се придържайте към това. Ако сте решили да направите един конферентен разговор, не добавяйте още към календара, само защото смятате, че трябва и защото сте свободни.

4. Направете усилие да не отговаряте. Колкото повече отговори на неспешни имейли и телефонни обаждания, толкова по-малко яснота ще имате кой за какво носи отговорност.

5. Доверявайте се. Щом сте наели хората, които работят за вас, би трябвало да им имате доверие. Би било пагубно за вашата почивка, а и за отношенията ви с тях, постоянно да ги проверявате.

6. Давайте възможност за грешки. Всеки изпуска топката в някакъв момент, но дори и това е поучителен опит. Оставете възможност за грешки, когато сте далеч. Това няма да бъде краят на света.

7. Насладете се на почивката си. Вие го заслужавате. Отделете достатъчно време за семейството и приятелите си. Със сигурност не го правите в останалата част от годината.

Източник manager.bg