Падат "кървави дъждове"

Животът

04-08-2014, 19:02

Снимка:

novini.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Ето някои от най-необичайните валежи в света

Месец юли бе доста дъждовен. Това обаче съвсем не ни изненада, тъй като синоптиците успяха да ни предупредят навреме. Изненада обаче е меко казано, що се отнася до следващите случаи на "необичайни дъждове", при които от небето се сипят жаби, риби, ракообразни и дори крави и крокодили. В повечето случаи причината за тези странни валежи се търси в явления като торнадо и цунами, но дори и това невинаги представлява напълно приемливо обяснение.

В индийско селище, разположено в близост до река Брахмапутра, веднъж паднал обилен валеж, но не от водни струи, а от … риба . Този факт се потвърждава и от учения Джеймс Принсип, който е открил няколко риби с размери около 6 см в градината си.

Друг подобен случай има през 1918 г. в Англия. В Хендън местните жители станали свидетели на необичаен феномен – дъжд от попови лъжички.

Рибите не са единствените морски обитателите, които са се оказвали в числото на "валежите". През 1892 г. в Америка се излива дъжд от змиорки.

Във Франция пък има свидетелства за "щедра реколта" от жабешки бутчета, когато небето се покрило с тъмни облаци и от него започнали да падат жаби. По-странното в случая е, че през същото лято такъв дъжд се излива и на японския град Мийоши.

По принцип дъждове от малки морски обитатели са сравнително чести. И тук идва стандартно обяснение – силни бури, торнада. Но как при порой от 1877 г. над ферми в Северна Каролина падат няколко алигатора, остава загадка.

През 1990 г. японската рибарска лодка в Охотско море подаде сигнал за помощ, а после потъна, след като върху нея паднала … крава. Пострадалите твърдят, че от небето "се извалели" няколко крави, от които една пробила техния съд.

Друго подобно ефектно зрелище са т. нар. "кървави дъждове", които всявали ужас в древните. Свидетелства за такива дъждове има предимно в Средиземноморието- Франция, Испания, Италия. Днес най-честото обяснение е, че червеният цвят на дъжда се дължи на едноклетъчни водорасли и други малки организми във водата.

Най-странният дъжд, за който имаме свидетелства, обаче се случва на 17 юни 1940 г. Тогава над село Мешчери, до Нижегород в Русия от небето почват да валят пари. Изсипалите се сребърни монети били от 16-17 в. и представлявали цяло състояние. С дружни усилилия жителите на селото събрали на 1000 монети.

Източник nestandartnoto.com