Израел планира да построи подземна ограда около ивицата Газа

Израел обяви днес едностранно седемчасово примирие в Газа

Израел планира да построи подземна ограда около ивицата Газа, с която да възпрепятства израждането на терористични тунели към своята територия, разкри министърът на правосъдието на еврейската страна Ципи Ливни пред в. „Аарец“.

„Очевидно е, че няма да успеем да разрушим цялата система от тунели, затова трябва да преминем към подобен примитивен, но сигурен метод“, каза Ливни, смятана за един от най-толерантните членове на кабинета в Тел Авив.

Далеч по-крайният й колега - външният министър Авигдор Либерман, предложи контролът върху палестинския анклав да бъде предаден на ООН по подобие на Косово.

Израел обяви днес едностранно седемчасово примирие в Газа. Минути след влизането му в сила ракета на Тел Авив порази 3-етажна сграда в бежански лагер и уби 8-годишно момиче. Така общият брой на убитите палестинци надхвърли 1800 души.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун осъди действията на Израел като „морално издевателство и престъпно деяние“. Френският външен министър Лоран Фабиюс подчерта, че „гарантирането на сигурността на еврейската държава не трябва да е за сметка на палестински цивилни“.