Полезно! Всичко за чревните инфекции

Животът

05-08-2014, 13:03

Снимка:

ezine.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Симптоми и профилактика

 Чревните инфекции са цяла група заразни заболявания, които най-напред засягат и увреждат храносмилателния тракт. Заразяването става при попадане на инфекциозния възбудител през устата - при приемане на заразени хранителни продукти и вода. Тази група заболявания наброяват повече от 30. Най-безобидното от тях е т.нар. хранително отравяне, а най-опасните са холера, коремен тиф, ботулизъм и други.
  Причинителите са бактериите и техните токсини, а също и някои вируси. Микробите се отделят във външната среда от болни хора или носители. Практически почти всички причинители на чревни инфекции са много устойчиви. Те могат дълго време да съществуват в почвата, във водата и дори върху различни предмети. Например върху лъжици, чинии, дървени ръчки и мебели.
  Чревните микроби не се страхуват и от студено, въпреки че предпочитат да живеят там, където е по-топло и влажно. Особено бързо се размножават в млечните продукти, каймата, дори и във водата - особено през лятото.
  Причинителят на чревната инфекция попада в организма на здравия човек през устата. Например дизентерията може да възникне, ако пиете сурово мляко или хапнете сметана, приготвена пак от непреработено мляко.
  Стафилококовата инфекция се чувства много комфортно в развалените торти с крем. Причинителят на салмонелозата (те са 400 вида) попада в човека чрез всякакви заразени продукти: яйца, месо, варен колбас, кренвирш, неизмити или измити с мръсна вода плодове и зеленчуци.
Ако състоянието ви започне много бързо да се влошава, извикайте "бърза помощ"
  Много е важно чревната инфекция да се разграничи от другите заболявания със сходни симптоми: друг вид отравяне, например от лекарства, остър апендицит, инфаркт на миокарда, пневмония, извънматочна бременност и т.н. При появяване на симптоми обаче, напомнящи остра чревна инфекция, се обърнете към специалист. Ако състоянието се влошава много бързо, извикайте “Бърза помощ”.
  Лечението на чревните инфекции е комплексно. Медиците лекуват с препарати, които се борят с микробните отрови и със самите микроби. А също и средства против обезводняване. И не на последно място - диета плюс специални препарати за възстановяване на нормалната чревна микрофлора.
Внимание!
Почти излишно е да повтаряме как трябва и може да се предпазите от чревни инфекции: пийте само преварено мляко и дори само преварена вода, измивайте добре плодовете и зеленчуците, забележете: с гореща вода и сапун. Измивайте ръцете си преди ядене и не гризете ноктите си.
Основните симптоми
  От устата микробите попадат в стомаха, а след това в червата, където започват усилено да се размножават. Симптомите се предизвикват както от самите микроби, така и от отделяните от тях токсини. Чревните инфекции могат да протекат във вид на остър гастрит (с повръщане и болки под лъжичката), като ентерит (с диария), като гастроентерит (с повръщане и диария), като колит (кървене) и като ентероколит (с поражение на целите черва). Едно от най-неприятните последствия при чревни инфекции е обезводняването на организма. Тези болести протичат много тежко, особено при децата и възрастните.
  Чревните инфекции, както и всички останали инфекциозни заболявания винаги възникват неочаквано със слабост, понижен апетит, главоболие, повишена температура. Обаче след известно време нещата се влошават.     Вижте точно симптомите, които могат да се проявяват или поотделно, или заедно.
- повишена температура;
- прилошаване и повръщане;
- болки в корема;
- диария;
- метеоризъм.
  Понякога чревните инфекции нямат видими симптоми, но така или иначе носителят отделя причинители, а това е много опасно, защото нищо неподозиращият човек се превръща в постоянен източник на микроби, заразявайки околните.
Как да окажем първа помощ
  Почти всички чревни инфекции се проявяват много бързо - от 6 часа най-много до 48 часа.
  Вече знаете симптомите, затова опитайте да си спомните дали преди няколко часа например не сте хапнали нещо подозрително. Може да сте пипнали небактериално отравяне - например с гъби или лекарства. Не е изключено да сте забравили да измиете ръцете си преди ядене или замислено да сте гризали ноктите си, дори и несъзнателно. Появяването на симптоми и особено бързото влошаване е повод да действате бързо. Вижте как.
Внимание!
Ако болният започне да се оплаква от внезапно влошаване на зрението, от облак пред очите и дори кривогледство, без да се бавите, извикайте “Бърза помощ”. Това са признаци на смъртноопасното заболяване ботулизъм. При тази болест животът на човека зависи от часове, дори минути! При подозрение за друга чревна инфекция също е необходима консултация със специалист, особено ако повръщането и диарията се засилват.
Но докато дойде лекар:
- Сложете болния в леглото и поставете до него съд за повръщане. Преди да изхвърлите в тоалетната, сложете хлор в повърнатата маса.
- Ако човекът има треска, го покрийте с топло одеяло и сложете грейка на краката му.
- Децата и старите хора с отслабнал имунитет не трябва да имат контакт със заразения болен. А всички останали от семейството трябва да спазват много стриктна хигиена, за да се предотврати разпространяването на инфекцията.
- Желателно е, дори задължително, да се промие стомахът на болния: нека изпие 1-1,5 литра вода, а след това да опита да повърне.
- Постоянно му давайте топло питие, например слаб чай със захар. Има специални соли в аптеката, които също могат да възстановят загубата на течности. Добре е да си имате в домашната аптечка.
- След това непременно дайте на болния ентеросорбент. В аптеките има няколко вида.
- Против силната коремна болка страдащият може да изпие таблетка “но-шпа”. Вярно е, че преди да дойде лекарят, не е желателно да се дават обезболяващи, защото се размива клиничната картина. Но ако не се търпи, можете да му дадете една таблетка.
- Дори на болния да му стане по-добре, той трябва да спазва диета. Няма да му навредят оризова каша с вода, сладък чай, настъргани ябълки, кисело-млечни продукти. Разбира се, трябва да избягва продукти, които предизвикват ферментация в червата - прясно мляко, черен хляб, бобови продукти, цвекло, краставици, зеле. Те са противопоказани.
  Да допуснем, че всичко вече е приключило. След нормализиране на състоянието посетете специалист. Не е изключено причина за вашето неразположение да са глисти. Тогава ще ви насочат към друг специалист.

Дизентерията задължително се лекува в болница

 Дизентерията е болест на мръсните ръце. Среща се по целия свят, във всички възрасти. Причинителят е една специфична бактерия - всъщност тя има 4 разновидности и още подвидове. Източник на заразяването е болен човек. А самото заразяване става при неспазване правилата на лична хигиена. Човек може да заболее и употребявайки заразена вода и измити с нея плодове или зеленчуци. А също и вследствие на недостатъчно обработени по термичен начин продукти.
  Инкубационният период е от няколко часа до 2-3 дни. Причинителят предизвиква възпаление стените на дебелото черво. Основният симптом на дизентерията е не много обилно, но често изхождане. Изпражненията са течни с тъмнозелен цвят, със слуз и гной, с кръв. А също и лъжливи позиви за дефекация. Освен това на болния му прилошава, започва да повръща, понижава се апетитът му, безпокои го главоболие. А при развитие на болестта е възможно обезводняване.
  Диагнозата съответно се поставя от специалист, който назначава допълнителни изследвания за уточняване на причинителя и за определяне вида антибиотици, които трябва да се приемат.
  Лечението се провежда в болница. Лекарят има две задачи: борба с микробите чрез прием на антибиотици и компенсация на загубата на течности - обилно пиене и вътревенозно вливане на специални разтвори.
При добра съпротивляемост на организма болестта се излекува за седмица, най-много 10 дни. Понякога обаче придобива вълнообразен характер, което заплашва с възникване на хронична форма на заболяването. По време на болестта е необходимо да се контролират възможните усложнения: т.е. да се предотврати обезводняването и спукване на червата. Спукването изисква незабавна хирургична намеса.
  Ако сте преболедували, не може да се каже, че се създава устойчив имунитет. Възможни са повторни случаи на заразяване.

 

Източник: blitz.bg