Кой орган е източник на най-страшните инфекции?

Учени провериха 25 образеца

На ръцете на човека има повече опасни бактерии, отколкото на ескалаторите или на пейките в търговските центрове и парковете, показва изследване на учени от университета на Аризона. Въпреки това едва всеки осми винаги мие ръцете си преди хранене, пише в."Дейли мейл".

Американски учени специално са проверили чрез лабораторни изследвания 25 образеца, взети от повърхността на столове, скамейки, ескалатори, от столове в барове, от детски играчки. На тях обаче изненадващо не са били открити опасни бактерии, включително стафилококи, E.coli и ентеробактерии. Обикновено концентрацията на патогени не е надхвърляла 10 единици на квадратен сантиметър. В най-лошия случай са били 33 000 единици (на скамейките в парка).

В същото време средностатистическият човек е носил на ръцете си повече от 10 милиона бактерии, твърдят сътрудници на Университета на Аризона. Аналогични показатели на бактериално замърсяване има при гъбичките в кухнята. Друго изследване е показало, че 92% от хората избягват мръсните столове, пейки и т.н. Значи се грижат за здравето си. Въпреки това 13% никога не си мият ръцете, преди да седнат на масата да се хранят, пише БТА.

Преди две години британски учени открих бактерии, които се съдържат във фекалиите, на 26 процента от ръцете на хората. Ако хората редовно си миеха ръцете, щеше да бъде спасен животът на по един милион души на година. Причината е, че хората често пипат лицето си с ръце. А това е най-прекият път патогените да попаднат в организма. Експертите подчертават, че външната мърсотия не е реално доказателство за съдържанието на опасни бактерии.