Откриха втори труп след потопа в Мизия

В града се носи миризма на разлагащи се птици и риби

Има втори труп на мъж в Мизия, съобщава за вестник „Конкурент“ окръжният прокурор на Враца Силвия Миленкова. Тя обясни, че тялото е открито днес.

От държавното обвинение поясниха, че досъдебното производство е висящо към момента и има за цел да установи какви точно са причините, довели до смъртта на мъжа.

Още в неделя полицай откри трупа на баща си – 60-годишен мъж, който отказал да се евакуира.

В наводнения град се носи ужасна миризма от разлагащи се трупове на птици и умряла риба. Водата от придошлата река Скът бавно се оттича, оставяйки след себе си тонове кал и тиня, показ bTV в репортаж.

„Вчера нивото спадна с 60 см, а днес - с 40. Това обаче не решава важния проблем - цялата улична мрежа и имотите на хората остават в тиня. Погрижили сме се да им доставим храна и вода“, каза в интервю за БНТ д-р Виолин Крушовенски, кмет на наводнения град.

Подобно бедствие не се помни, разказа възрастният мъж, който е превърнал автомобила си в свой дом. Трето денонощие хората не могат да стигнат до срутените си къщи. Те обвиняват за наводнението стопаните на язовири, които, по думите им, се възползвали от дъжда и са направили нерегламентирано изпускане.

"Дигите никога не са се разваляли от дъжда. Едно време язовирите са правени за поливане, сега никой не полива. Общо 16 са рибарници и язовири са около Мизия", разказа пред телевизията мъж на средна възраст.Най-близкият язовир е на 16 км.

Мизиец смята, че сегашното бедствие ще бъде причина за миграцията на мнозина. "Съмнявам се да си дойдат, много хора няма да се върнат в Мизия", каза мъж, пострадал от наводнението.

През сълзи мизийци, чийто домове са потънали във вода разказват, че трудно могат да отворят вратите на стаите си. "Половината постройка е паднала, всичко е на земята, перални, фризери всичко е обърнато. Водата е била 120 см. Стените почнаха да се ронят, облицовки, всичко се рони", разказа мъж на средна възраст.

Бабата, която трета нощ спи в автомобила си, е опитала да отиде по-близо до досегашната си къща.

"Кал, тиня, умрели животни - какво ти душа иска", каза леля Станка, която успяла да спаси козичката и прасетата си. Въпреки сполетялото ги нещастие, хората не си позволяват недоволство. "Вчера докараха водичка, солетки, та имаме", разказа възрастната жена. Вчера е минал и екип на Спешна помощ да прегледа нощуващите под открито небе мизиици.