Църквата искала да стопанисва храма на Острова

Мисия Бургас

05-08-2014, 16:57

Автор:

Burgasutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Църквата недоволна от името на корабчето за Острова

Сливенска митрополия натоява да стопанисва църквата на остров „Света Анастасия”. Оттам вече са изпратили писмено искане, което е получено община Бургас. До няколко дни местната администрация трябва да подготви становище по случая, научи burgasutre.bg.

Духовниците се надяват храмът да стане действащ, тоест в него да се извършват църковни служби, тайнства и кръщенета.

Искането на Сливенска митрополия е провокирано от небивал общетсвен интерес за провеждането на сватбени ритуали в църквата на Острова. Към момента състоянието на светото място правило това невъзможно. Трябво да се оборудва с необходимата утвар, икони и принадлежности.

Първоначално на Острова е построен манастир, след това и църква. Първите сведения за манастира се споменават в няколко патриаршески грамоти, първата от която е от 1575 година. Стопанин на светата обител е бил созополския ставропигиален манастир Св. Йоан Предтеча. Това подчинение продължава до 1623 година, когато созополския манастир е окупиран от казаци и след това разрушен от турците. След множество неуредици със собствеността през години, занемареният островен манастир се превръща в удобно място за изолация на политически опоненти на правителството на Александър Цанков. Това се случва след 1920 година.