Служители на затвора в Шумен в символичен протест

„Исканията ни са за цялостно финансиране на местата за лишаване от свобода и за изравняване на социалните ни плащания с тези на служителите в МВР”. Това каза лидерът на синдикалната секция при следствения арест в Шумен Янко Христов, предаде репортер на Радио „Фокус” - Шумен.

Те ще бъдат поставени на националния протест, насрочен за 1 септември. Христов отбеляза, че в МВР порционната сума за храна е 120 лв., а служителите в затворите и арестите получават по 80 лв., надбавката за специфични условия на труд в МВР е 140 лв., а на служителите в местата за лишаване от свобода - 95 лв., независимо, че работят по един и същ закон. По време на предходния протест е постигната договора с ръководството на Министерството на правосъдието за изравняване на заплащането за специфични условия, но тя не е била спазена. Ще се настоява още за назначаване на нови служители в надзорно-охранителния състав, както и за връщане на 24-часовия режим на работа. 12-часовият режим на работа, въведен след бягствата на няколко затворника в последно време, е довел до това, че охранителите на практика всеки ден са на работа и не могат да почиват пълноценно. Христов заяви, че протестът не е на политическа основа, а за пореден път се поставят искания, които са от четири години. Той няма да е ефективен, защото закона не го позволява, а символичен като служителите, които го подкрепят, ще работят със закачени на униформите трикольорни лентички.
Янко Христов уточни, че членовете на Синдиката на служителите в затворите в България са над 2000, а в шуменската структура членуват 20 души от 24 работещи в ареста.