Луксозен хотел в Нареченски бани приюти 30 бежанци

Животът

06-08-2014, 08:56

Снимка:

tourism-everyday.com

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Канадски милиардер поел издръжката за сирийците

 

Трийсетина сирийски бежанци живеят от няколко дни в луксозен хотел в родопския курорт Нареченски бани.

Седемте семейства пристигнали в селото от лагера в Харманли, не искат да се връщат в родината си, а очакванията им са да заминат за Канада или Германия. Хотелът е купен от канадския милиардер филантроп Янк Бари, който е поел и пълната издръжка на бежанците.

Тук се чувстваме прекрасно, няма нищо общо с условията в Харманли. Природата е превъзходна, има река, въздухът е чист, разказва 42-годишният Халил Мохамед от град Алепо в Сирия. Той живее в хотела заедно със съпругата си и трите им деца. Всяко семейство има отделен апартамент с хол, спалня, баня.

Местните хора рядко виждат бежанците.

Само двама от мъжете отиват всяка вечер с туби за минерална вода, а другите не ги познаваме, не излизат, обяснява Иван Качоров, собственик на близко заведение.

Искаме да заминем за Канада или Германия. Надяваме се г-н Бари да ни помогне да започнем нов живот, казва Халил. Бежанците са с тримесечна временна карта за пребиваване в България и чакат да получат постоянен статут.

Никой от тях не се е представил в кметството. Не ги познавам. Засега нямат адресна регистрация. До десет дни изтича срокът да я направят. Притесняваме се! Не се знае кога и какви хора ще заживеят в хотела, а наблизо има два санаториума. Там се лекуват болни от цялата страна и някои може би няма да са доволни от съседството с бежанци. Досега не са търсили работа, но ако го направят, ще се създаде проблем за местните хора, кахъри се предварително кметът на Нареченски бани Димитър Бакалски.

Той е изпратил писмо до Агенцията на бежанците с въпроси за сирийците в хотела. "Искам да знам защо не получихме предварително уведомление, че в курорта ще се настаняват бежанци", пита Бакалски. Засега Янк Бари не е посещавал курорта, но сирийците се надяват да ги навести./ trud.bgСнимка на Деня

Щрихи от Плевен