Духовият оркестър на военноморските сили свири днес в Добрич

Тази вечер в Градски парк «Св. Георги» от 18.00 часа

По повод 135 години от основаването на Военноморските сили на Република България в рамките на Лятната музикална програма на открито Община град Добрич организира концерт на Представителния духов оркестър на ВМС, посветен на Празника на българските военни моряци. Концертът ще се състои на 6 август /сряда/ от 18.00 ч. в  Градски парк «Свети Георги».

            Основите на военния флот на България са поставени в Русе, където за първи път през 1879 година българският флаг се развява над кораб от Дунавската флотилия. През повече от вековното си развитие българският военен флот участва в двете световни и в три регионални войни. Днес Военноморските сили структурно са променени в съответствие със съвременните стандарти и необходимостта от интегриране с европейските и евроатлантическите структури за сигурност. Оптимизира се бойната техника и подготовка, разширяват се връзките с обществеността и медиите, развиват се международните контакти. Разработена е национална военна корабостроителна програма. Службата на кадровите военнослужещи се осъществява на договорна основа, като от 2007 г. ВМС са напълно професионализирани.

            Кораби от Военноморските сили участват активно в учения от типа “Бриз” и COOPERATIVE PARTNER, в мисиите ACTIVE ENDEAVOUR, в оперативна група за военноморско сътрудничество Черно море BLACKSEAFOR, в учения с ВМС на страните партньори. В последните години приоритет е взаимодействието с държавни и неправителствени организации при бедствия и аварийни ситуации, извършване, проучване и разкриване на подводни обекти, борбата с контрабандата и съдействие на граничните органи.

Оркестърът на Военноморските сили е създаден през 1884 г. към Дунавската флотилия в град Русе.   За официална дата на създаването му е приет 28 февруари 1884 г. с назначаването на Франц Минарик за капелмайстор. Следват години на забележително развитие. От 1997 г. диригент на оркестъра е капитан III ранг Мирослав Трифонов - възпитаник на военно-диригентския факултет на Московската държавна консерватория. За помощник - диригент през 2000 г. е назначен капитан Георги Зайранов - завършил Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в гр. Пловдив.

            Репертоарът на Представителния духов оркестър на Военноморските сили включва творби от Росини, Вебер, Верди, Сметана, Дворжак, Моцарт, Бетовен, Щраус, Чайковски, Добри Христов, Петко Стайнов, Александър Райчев, Панчо Владигеров и много оркестрови разработки от съвременни автори на джазова, поп и рок и музика.

            В програмата на концерта ще чуете произведения на: Йохан Щраус, Петко Стайнов, Блез Синклер, Ранди Нюман и други.