Хвърчила ще изпъстрят небето над Аспаруховския плаж

Съпътстващата програма на фестивала - представления на детски танцови и театрални състави, мини-концерти на известни наши поп изпълнители, работилници за изработване на бижута, значки, оригами

Въздушни чудеса ще изпъстрят небето над Аспаруховския плаж на 16 август, когато за втора поредна година ще се проведе Фестивал на хвърчилата . Датата не е избрана случайно – събитието ще съвпадне с Международния ден на хвърчилото, на който любители и професионалисти ще пускат хвърчила навсякъде по света, информират организаторите.

Тази година фестивалът става международен. Ще има участници от България, Италия, Турция и др. Програмата включва парад на хвърчилата, конкурс за най-атрактивен модел, демонстрации на авиомодели, парапланери и други летящи обекти, както и работилница за хвърчила на място.

Съпътстващата програма също е богата – представления на детски танцови и театрални състави от Варна и района, мини-концерти на известни наши поп изпълнители, работилници за изработване на бижута, значки, оригами и др., наблюдение на миграцията на щъркели, пеликани и други реещи се птици със специализирана оптика, приятна музика и много други забавления.

В рамките на фестивала ще се проведе и фотографски пленер за репортажна фотография "Фестивал на хвърчилата - Варна 2014". Селектирани фотоси ще се включат в пътуваща изложба "Международен фестивал на хвърчилата – Варна 2014", която ще бъде показвана в различни градове.

В сремежа си да постигнат свободата и красотата в полета на птиците, преди две хилядолетия хората са измислили хвърчилото. Тазгодишното издание на фестивала подкрепя инициативата на Сдружение за опазване на дивата природа "Да опознаем и обикнем реещите се птици по черноморския миграционен път Via Pontica".