Харесвам, не харесвам... Човешкият характер е изписан на лицето

Животът

06-08-2014, 10:18

Снимка:

интернет, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Важи и в политиката

Въпреки прогреса на човечеството все още се осланяме на инстинктивното усещане за характера на някого по вида му, пише в блога си пловдивският психиатър д-р Веселин Герев.

Чертите на лицето в действително могат да кажат много. Оказва се, че оценката, получена по неведоми природни пътища играе голяма роля за отношенията ни с хората. Когато поглеждаме някой непознат за секунди, мозъкът ни преценява дали може да му имаме доверие. Въпреки че често тази преценка е недостоверна, тя влияе на поведението и отношенията ни с този човек.

Ако отнесем примера за по-мащабни размери, можем да отсъдим защо някои политически фигури се оказват така симпатични на масите, а други остават игнорирани, независимо от условията за равно начало.

За изследователите се оказва интересно да открият кои точно черти на лицето провокират тези усещания в преценката ни от пръв поглед за някого, което е от голяма важност при комуникацията от обществената трибуна. За целта те анализират особеностите на 1000 лица по публикувани снимки в мрежата, които предоставят на доброволци за изграждане на преценка за характера от пръв поглед. Определят 65 инструмента за измерване на лицето, в това число големина на очите, ширина на веждите форма на носа и устните. Посредством тях създават рисувани лица, които показват различна степен на откритост, привлекателност и влиятелност. Това е нещо като инстинктивен опит да четем за характера по линиите на лицето, който може да се манипулира. 

Това още повече важи при организирането на рекламни кампании и кампании с обществена значимост, както и при създаването на анимационни герои. С някои опции, които ни дават високите технологии допълнително можем да повлияем на възприятията на хората и изграждането на първото впечатление, което има достатъчно траен и дори краен характер за нас.