Украшение променя цвета си според мозъчната активност

То е под формата на шапка с вградени 4000 лабораторно отгледани кристали “Сваровски”

Описващата себе си като „алхимик“ дизайнерка Лорен Боукър е създала впечатляващо украшение за глава, съдържащо химическо вещество, което променя цвета си в отговор на мозъчната активност, пише CNET.

“Интересувам се от всичко, което не се вижда”, казва тя в интервю за Wired през февруари, след представянето на колекция, която реагира на температурата и движението на въздуха. “Това може да са феромоните, които отделяме или околната среда - температурата й или влажността на въздуха”.

Сега Боукър е насочила вниманието си към мозъната дейност, пише ИА „Фокус“. Последният й проект прави видимо проблясването на невроните. Украшението представлява конструкция от кожа с формата на шапка, като в него са вградени 4000 лабораторно отгледани кристали “Сваровски” и вещество, променящо цвета си. Според Боукър кристалите имат строеж, близък до този на човешките кости. “Този паралел прави скъпоценните камъни сравними с човека и всеки кристал при носене служи като провеждащ материал, абсорбиращ енергията, отделяща се от главата”, обяснява тя. “Открихме модели при образуването на цвета на всеки кристал в течение на деня, които се променят в зависимост от активността на мозъка. Когато се носи, украшението се превръща в отражение на вътрешната мисловна дейност”.

Цветовете на камъните се преминават постепенно от черно към оранжево, червено, зелено, синьо и лилаво.