На дъното на Мексиканския залив има огромна „мъртва зона”

Причината за това според учените са торовете, използвани в земеделските земи по крайбрежието

На дъното на Мексиканския залив край бреговете на САЩ, вследствие на човешката дейност, това лято се е образувала огромна „мъртва зона” с площ от около 13 хиляди квадратни километра, съобщават Ройтерс и ИТАР-ТАСС, цитирани от БТА.


Учени от университета в Луизиана смятат, че в резултат на този феномен във водата е останал твърде малко кислород, който да поддържа живота на морските обитатели.

По данни на еколозите споменатият дънен участък е с размерите на американския щат Кънектикът. Той изцяло е обрасъл с водорасли, които използват почти целия кислород, останал във водата. Поради тази причина тази среда е непригодна за живот за риби и ракообразни.


Като причина за появата на тази зона в залива изследователите изтъкват използваните в земеделските земи на крайбрежието големи количества селскостопански торове, които отмити от дъждовете и реките, попадат в океана.


Понастоящем „мъртвата зона” в Мексиканския залив е втората по големина в света. Първото място се пада на обраслия с водорасли участък на Балтийско море, в близост до бреговете на Финландия. В света има около 550 места, където периодично се наблюдават подобни явления, а техният брой непрекъснато нараства.