Сърцето измъчи дядо Николай. Спешно го карат в гръцка клиника

Мисия Пловдив

06-08-2014, 16:25

Снимка:

plovdivutre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Твърди се, че е претърпял животоспасяваща операия

Митрополит Николай е бил на преглед в гръцка клиника. В средата на юли пловдивският владика е бил откаран в суперлуксозна частна клиника в гръцката столица Атина. Там медици са му направили коронарография. В последствие успокоили Николай, че няма опасност за живота му, но са му предписали хапчета, които ще пие в продължение на месеци, пише БЛИЦ.

Няма нищо страшно, като на всеки нормален човек и на владиката му се е наложило да отиде на преглед, сега е добре и си води службите, изпълнява си всекидневните задължения, казват от митрополията. Случаят се пази в тайна, за да не се компрометира личността на Николай.

Дядо Николай страда и от дископатия и често лежи за лечение в Университетската болница в Пловдив, където го настаняват във ВИП стая, за да не го гледат обикновените пациенти. Това също се пазело в строга тайна. Николай е най-младият претендент за стола на патриарха, но при предишния избор нямаше навършени години, за да се кандидатира.

По-рано вестник "Галерия" съобщи, че пловдивският митрополит Николай е претърпял животоспасяваща операция на сърцето в Гърция, след като получил кардиологична криза в средата на юли. Изданието се позовава на свещеници, близки до Николай в града под тепетата. Свещеникът първоначално е бил приет в местната болница, докато бъде стабилизирано състоянието му. След като прегледали дядо Николай, лекарите били категорични, че трябва да му бъде направена спешно операция на сърцето. Самият той обаче взел решение да бъде закаран с частна линейка в Гърция, където да бъде извършена интервенцията според изданието.

С риск за живота владиката бил откаран в Атина. Там отново му направили основни изследвания и му били поставени два байпаса. Всичко това било прикрито от Светия синод, но и в Пловдив, и в София сред клира се разнася новината за болестта на владиката.

Запитана от "Галерия", богословката от Светия синод Десислава Панайотова нито потвърждава, нито отрича вестта с думите: "Какво ви интересува? Нали дядо Николай сега е здрав и води своите дела. Това ли е най-важното, дали е имал здравословни проблеми или не."