В Албания закриха 18 университета, продавали дипломи

Студенти плащали семестриалните си такси с... дърва за огрев

Висшето образование в Албания преживява голямо сътресение, след като албанското правителство обяви затварянето на 38 образователни институции, съобщава скопският вестник „Дневник“. След проверки от страна на албанското министерство на образованието ще бъдат закрити 18 университета, а 13 имат временна забрана за работа, докато не бъде взето ново решение. Също толкова университети – 13, ще продължат своята нормална дейност, но при условие че отстранят недостатъците си. Предложено е също да бъде закрита Академията на изкуствата в Шкодра и шест филиала на обществения университет.

Студентите, които са се записали в закритите университети, ще бъдат разпределени в други частни или държавни висши учебни заведения. В момента в държавни и частни университети в Албания учат 176 хил. студенти.

Докладът дава гласност на множество необичайни явления, открити при контрола. Имало например студенти, които плащали за обучението си с дърва за огрев. Според документа 70,5% от образователните институции в Албания имат проблеми с правните критерии. Премиерът Еди Рама обяви, че от декември ще започне акредитация на университетите от страна на английска компания.

„Днес образователната система е превърната в пирамидална схема за измама във вреда на албанските семейства. Съжалявам за семействата. Предишното правителство си купуваше мир, за да не се изправи пред безработицата на младите, създавайки илюзия сред децата, че стават инженери или лекари“, заяви Рама, наричайки дипломите „хартия без стойност“.