Спешно! Търсят кръв за мъж в Хасково

Животът

07-08-2014, 07:16

Снимка:

mcfarlanemedical.com, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Спешно се търсят кръводарители

Спешно! Търси се кръв за родилка в Пловдив

Изчерпани са количествата от кръвна група нулева отрицателна

Спешна нужда от кръв възникна в хасковската многопрофилна болница, пише haskovo.net. Изчерпани са количествата от кръвна група нулева отрицателна. Потърсена и получена е помощ от центровете по трансфузионна хематология в съседните области, но това не е достатъчно, защото 0 „-” е дефицит навсякъде.

Ситуацията възникнала след днешна животоспасяваща операция на 42-годишния Иван Пенчев Иванов. Мъжът преживял интервенция на стомаха, но се появило сериозно кървотечение. За няколко часа са били прелети 8 сака с 0 „-”, но кървенето продължавало. А кръвопреливния център паднал под критичния минимум за наличност на тази група. Семейството на Иван Иванов умолява всеки, който може да помогне, да дари кръв по всяко време в хасковската болница или да се свърже с тях на тел. 0894 46 41 82.

За проблема потвърди и началникът на отделението по Трансфузионна хематология д-р Балина Бозова. Проблемът с нулева отрицателна не е от вчера. В края на миналата година МБАЛ отново увисна с тази кръвна група плюс уж много разпространената А положителна. Тогава след апела, отправен чрез медиите, добри хора дариха кръв и със сигурност спасиха хора. Достатъчните наличности от кръв са ключови при възникване на инциденти и катастрофи с пострадали, когато нуждата е належаща и няма време за призиви. В подобна ситуация, да не дава Господ, може да се озове всеки.
Дарете кръв, спасете живот.