Разрешиха строеж по “Южен поток”

Новините

07-08-2014, 07:44

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Единият от разрешените обекти е компресорната станция "Варна" в местността Паша дере

Разрешение за строеж на приемния терминал на газопровода "Южен поток" и на компресорната станция "Варна" в местността Паша дере, както и на път до двата обекта, е издал още на 31 юли тогавашният министър на регионалното развитие Десислава Терзиева.
Издаденото разрешение за строеж на обектите, които са първа категория, е публикувано на сайта на Министерството на регионалното развитие. Документът подлежи на обжалване от заинтересуваните лица в 14-дневен срок след обнародването му в Държавен вестник, е посочено в него.
Разрешението за строеж е с предварително изпълнение. За издаването му ексминистър Десислава Терзиева се е позовала на чл. 60, ал. 1 от Административнопроцесуалния кодекс, който третира защитата на особено важни държавни или обществени интереси.
Проектът за газопровода "Южен поток" беше обявен за обект от национално значение с решение на Министерски съвет още през 2011 г. В разрешението, подписано от ексминистър Терзиева се посочва, че без предварително изпълнение инвестиционният процес би могъл да се забави, което от своя страна би довело и до забавяне на проекта като цяло.
За да не бави проекта, преди няколко дни Министерството на земеделието и храните продаде на "Южен поток България" АД земи от горския фонд на община Варна за 20,6 млн. лв.