Кошмарът на европейските таксиметрови шофьори идва и в България

Новините

07-08-2014, 10:38

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Чувстват се заплашени от иновативна услуга, която навлиза на Стария континент с името Uber

"Европейските таксиметрови водачи започват мега-протест в Европа" - подобни заглавия в европейската преса бяха ежедневие в началото на юни. Причината: жълтите коли от големите градове като Берлин, Лондон, Париж, Мадрид и други се почувстваха заплашени от иновативна услуга, с името Uber, която навлиза на Стария континент. 

Компанията предлага на своите клиенти приложение за смартфони със същото име, което им позволява да открият най-изгодното предложение за превоз наоколо. Как работи? С натискане на бутон приложението открива най-близкия шофьор, клиентът проследява в реално време пристигането му и изчисление на избрания маршрут. Услугата позволява между 20 и 40 процента по-ниска от стандартния таксиметров превоз. И най-важното - шофьор може да бъде всеки човек с личен автомобил, одобрен от компанията. 

Това е и причината професионалните таксиметрови водачи в Европа и САЩ, където услугата вече е широко достъпна, да недоволстват. Скоро обаче приложението ще бъде достъпно и в София. Това става ясно от обявените на сайта на компанията свободни позиции - генерален мениджър, мениджър на дейността и логистиката и софтуерен инженер.

Това е ясен сигнал за едно - следващият град в списъка на дружеството е София. Досега създадената през 2009 година в Сан Франциско компания е стъпила в над 70 града в Европа и САЩ. За бизнеса си обаче тя се нуждае от огромен екип и голям финансов ресурс. За разлика от повечето технологични стартъп фирми, които могат да пласират продуктите си с елементарно натискане на клавиш на клавиатурата, Uber се нуждае от клон във всеки град, чийто екип ще се грижи за управлението и физическото придвижване на клиентите по избран от тях маршрут. За да се справи с всички трудности - от наемането на голям брой шофьори, до удовлетворяването на всички законови изисквания, компанията се нуждае от чисто физическо човешко присъствие в много точки на планетата. Инвеститори осигуриха нужните средства, след като в началото на юни компанията набра 1.2 млрд. долара капитал от тях. Според различни данни пазарната й оценка минава 18 млрд. долара. Което я превръща практически в най-голямата таксиметрова компания в света, информира money.bg.