Разработват лекарство без странични ефекти за диабет

Страдащите от диабет тип 2, известен по-рано като инсулинонезависим, понякога успяват да се справят с ранните фази на състоянието, благодарение на здравословна диета и редовни физически упражнения, пише Gizmag. Въпреки това обаче обичайно заболяването се лекува с медикаменти, провокиращи произвеждането на инсулин от организма. Такива лекарства имат странични ефекти, сред които гадене и разстройство и не са подходящи за бременни или хора с увредени бъбреци или сърдечни заболявания.

Изследователи от Института Солт в САЩ са открили, че инжектирането на една единствена доза протеин FGF1 на затлъстели мишки с диабет 2 бързо е възстановило глюкозата в кръвта им до нормални нива, които са се задържали в рамките на два дена. Най-важното е, че дори при високи дози мишките не са страдали от нито един страничен ефект.

Учените планират извършването на опити с хора на FGF1, но подчертават, че фината настойка на протеина, за да се превърне в медикамент ще отнеме немалко време. Научният доклад е публикуван в списание Nature.