17 семейства ползват общински жилища, след наводнението в Добрич

30 са намерили други алтернативи

17 семейства от пострадалите при наводнението в Добрич през юни са настанени в апартаменти на общинското дружество„Жилфонд инвест”, съобщи на пресконференция днес управителят му Илия Михайлов.

Общи 47 молби за настаняване са били подадени от засегнатите в наводнението. 30 от тях са отпаднали по различни причини. В много кратък срок по поръчка на община Добрич са ремонтирани 29 жилища, за които са изразходени около 29 хиляди лева, допълни Михайлов. Жилищата са били освежени, като са направени изкърпвания, шпакловки, поставени са нови балатуми, подменена е била санитарната керамика, ВиК и електротехнически ремонти.

БЧК-Добрич и курорта "Златни пясъци" са помогнали за оборудване с матраци и спално бельо на жилищата. В бившите студентски общежития по ул.”Калиакра” 51 наемът е по 1.50 лв. на кв. метър, поради направения основен ремонт и саниране на помещенията. Това са боксониери, за които има по-малко желаещи.

Общинското дружество стопанисва 1 500 апартамента, като към днешна дата са свободни само 15.

100 от наемателите имат неизплатени задължения към общинското дружество,  ВиК и Енерго Про, просрочени повече от два месеца, заяви Михайлов, като допълни, че към 30 от тях фирмата е подготвила заповеди за освобождаване на жилищата. Ако в рамките на този срок не последва изплащане на дълговете, следва втора заповед за принудително освобождаване.  За 12, 13 и 14 август са предвидени принудителни мерки за освобождаване на три жилища, тъй като задълженията на наемателите за вода, електроенергия и наем са в големи размери.