Служебният кабинет ускорява кандидатстването пред ЕК за наводненията

Възможно най-бързо ще се подготвят документите за кандидатстване за помощ от Европейския фонд „Солидарност" за засегнатите от наводненията райони в Северна България. Това каза Йордан Христосков - вицепремиер и министър на труда и социалната политика в служебния кабинет пред БНР.

Според Христосков е належащо възстановяването на унищожените при наводненията документи, за да се избегнат бюрократичните пречки при получаване на социални помощи. Той заяви, че ще проведе срещи с директорите на дирекции „Социално подпомагане" и на бюрата по труда, както и с представители на НОИ.

„Започна и плащането на пенсии един ден по-рано, така сме постъпвали винаги, когато има нужда. Трябва да дадем кураж на хората и най-вече да покажем, че има държава, има държавност и социалните служби са на своето място", заяви Христосков.

Той определи еднократната помощ от 325 лева, която ще бъде дадена на повече от 500 от засегнатите от наводнението семейства в Мизия като крайно недостатъчна и уточни, че това са пари, които социалното министерство дава за най-неотложни нужди на хората.

„Тези 325 лева не са обезщетение за пострадалите и за нанесените щети, те са само първа помощ. До момента в района, който ще посетим, са приети 561 молби, очаква се около 1150 семейства или лица да имат нужда. Ще организирам работата на социалните служби, така че тези молби да бъдат приети веднага и да бъдат обработени възможно най-бързо. По-нататък ще последват и други обезщетения и помощи", каза министър Христосков.
Копирано от standartnews.com