Без нощната паша

Ограничението е заради болестта "син език"

Забранява се нощната паша на територията на община Добрич от 19:00 до 8:00 часа   на следващия ден, съобщиха от кметската управа.

Причината за ограниченията е във връзка с констатирани огнища на болестта „син език” по преживните животни на територията на страната.

На свое заседание общинската епизоотична комисия е предприела редица мерки за ограничаване на евентуална опасност от зараза, въпреки, че към момента на територията на община Добрич няма регистрирани случаи на болни животни, подчертават от общината.

На собствениците на животновъдни обекти се препоръчва да засилят наблюдението над възприемчивите към болестта преживни животни, да  извършат дезинсекция в и около помещенията за отглеждане на преживни животни, местата за съхранение на оборска тор и местата за водопой при съмнение за заболяването.

Стопаните се призовават да ограничат придвижването на възприемчиви за болестта преживни животни, с изключение на тези, които са предназначени за незабавно клане след извършване на клиничен преглед и обработка с инсектициди.

От кметството уведомяват гражданите да сигнализират в ОДБХ - Добрич, РЗИ – Добрич или в общината при съмнение за наличие на болно животно и припомнят, че вирусът на болестта „син език” се предава чрез ухапване на животните от инсекти /комари/.

Заразата не се предава на човека, но месото от заразено с тази болест животно не трябва да се консумира.