Самотните по-рискови от пушачите

Животът

07-08-2014, 15:07

Снимка:

realtybiznews.com

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Самотата отровна колкото 15 цигари дневно

Изолацията ни разболява като пушенето и затлъстяването, алармират US психолози

Самотата убива. Да нямаш приятели е също толкова опасно за здравето, колкото затлъстяването или пушенето, доказва проучване на университета "Бригъм Йънг" в Юта, САЩ. Изолацията ни "трови", колкото 15 цигари дневно. Друго проучване пък сочи, че хората с поне трима близки приятели на работното място са много по-доволни от живота си и това, което им се случва.

Доказано е, че истинското приятелство намалява стреса и предотвратява депресията. В днешни дни обаче много хора се оплакват, че не могат да поддържат връзка със старите си дружки - или времето все не ни стига, или животът ни е пръснал по различни места. Както знаем: "Старо вино и стар приятел са всякога по-добри от новите". И все пак, човек винаги има нужда от нови контакти, приключения и малко разнообразие. А как да завържем нови приятелства и да бъдем по-бодри, здрави и щастливи? От сп. "Prevention" дават отговора.

Познати на познати

Ще имате по-голям успех със сприятеляването, ако ваши приятели ви запознаят с други техни близки и познати, твърди Андреа Бониър, психолог и автор на книга, посветена на приятелството. Например излезте с ваш приятел, когато той отива на по чашка със свои колеги. Или пък помолете някой ваш близък от работата да ви запознае с неговите стари другари от университета или училището. Не се притеснявайте да се присъединявате към такива срещи. Бъдете откровени и кажете на вашия приятел, че просто искате да се срещнете и общувате с нови хора.

Намерете си тайфа

Добрите приятели обикновено са изживявали подобни неща или споделят еднакви интереси и хобита, казва Андреа Бониър. Затова работното място, училището и университетът винаги са били най-подходящите места да намерим верни приятели. Но какво става, ако се преместим в друг град, да речем, и трябва да си намерим нова компания? Само не се паникьосвайте! Направете списък с хобитата си - музика, спорт, кино, театър. Опитайте се да намерите група от хора, които също са запалени по тези неща като вас. Например - на караоке вечери, в спортни центрове или на уроците по йога. "Следвай собствените си интереси и ще намериш хора, с които ще си допаднете", съветва Бониър.

Жертвайте почивката

Невъзможно е да се създаде силна и устойчива връзка с някого, когото току-що сме срещнали. Изисква се време, търпение и постоянство. Както и чести срещи, за да се опознаем добре и да се привържем един към друг. Да се излежаваме на дивана и да гледаме телевизия може да ни се струва по-привлекателно, когато сме уморени, но за да изградим истинско приятелство, е нужно да не пренебрегваме излизанията с новите си познати, да се възползваме от всяка възможност да прекараме повече време заедно.

Задавайте въпроси и помнете отговорите

Едно е да си размените няколко думи с новия ви познат и съвсем друго от това да излезе силно и продължително приятелство. Как да стане това? Трябва да следите внимателно разговора, да задавате въпроси по темите, за които разговаряте. От небрежните и общи разговори, преминете към хобитата и интересите, например дали сте за един и същ футболен отбор, какви тв предавания харесвате. Или може да откриете, че сте пътували до едни и същи места и обичате да прекарвате почивката си в същия курорт. Гледайте да запомните отговорите, за да покажете, че сте заинтересовани от вашия събеседник.

Давайте смело!

Натъкнали сте се няколко пъти един на друг, разменили сте няколко приятни разговори, имате чувството, че може да станете добри приятели. Сега следва неловката част - как да предложите да излезете някъде заедно. Груповите събирания в барове и ресторанти са подходящи за първо излизане. Може да организирате и барбекю и да поканите и други хора, за да не се чувствате толкова неловко. Ако пък нямате такъв вариант, купете два билета за концерт или спортно събитие, което и двамата бихте посетили с удоволствие./ standartnews.com