ШОК! Предстоят 10 години дъждовни лета

Наводнения и градушки, невиждани от години, удавиха България

Юни и юли се характеризираха с интензивни валежи, но свързани с т. нар. купесто-дъждовни облаци. Те се свързани с валежи от град, с т. нар. гръмотевични бури. Много хора ме питат дали това е свързано с климатичните промени. Отговорът, който винаги давам, е следният: такива интензивни валежи е имало и преди, ще продължава да има и през следващите години. Но вследствие промените на климата в глобален и регионален мащаб честотата и интензитетът им се увеличават. Тенденцията е да стават все по-чести и по-интензивни, коментира пред "Стандарт" директорът на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН доц. д-р Георги Корчев.

По думите му трудно е да се направи точна прогноза. Но: "Лично моето мнение е, че след като имахме продължителен период от суша, през следващите години трябва да имаме промяна в тази циркулация, която да доведе до повече такива интензивни валежи, при това ще ги наблюдаваме в топлото полугодие", казва д-р Корчев.

Трудно е да се прогнозира. Наблюдава се една такава цикличност, така наречените краткопериодични вариации на климата, но те не са с точно определен период - дали 10, 12 или 15 години. Това са някакви колебания около едно средно положение, които нямат точно определена повторяемост. Това се наблюдава не само в нашия регион, а и при тропическите циклони, или т. нар. урагани или тайфуни. И техният брой се увеличава, те също ще станат по-интензивни. Така че това е характерно и за други райони от планетата ни, коментира още директорът на НИМХ.

Прогнозата ни е, че август също ще бъде с валежи над нормата.

Що се отнася до увеличаване на температурите в дългосрочен план доц. д-р Георги Корчев коментира: Такива разработки се правят на базата на т. нар. климатични сценарии. Ако продължим да замърсяваме по същия начин атмосферата и морето, тогава бихме могли да очакваме повишение на температурите от порядъка на 2,5 -3 градуса до края на 2050 година.