Наглост! Прокуратурата отказа да разследва полицая с мнимо скъсаната униформа

Мисия София

07-08-2014, 17:38

Автор:

Христина Рибарска

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пореден абсурден полицейски произвол, на който "се върза" и Йовчев (видео)

Може ли с една безопасна игла да се закрепи скъсан пагон и ръкав на полицейска униформа така сякаш никога не са били късани?  Според прокурорите от Софийската районна прокуратура (СРП) Деян Славов и Калин Близнаков  това е абсолютно възможно, пише Дневник.

Този логически нонсенс е един от основните мотиви в постановлението, с което двамата държавни обвинители отказват да образуват разследване срещу полицая от столичното 01 РПУ Кристиян Стоянов, които твърдеше, че миналия септември младото момиче Александра Стоилова е скъсала униформата му.

В същото време проверката на министерството по случая, добил публичност след излъчени кадри от охранителните камери на районното в предаването "Господари на ефира", завърши с предложение Кристиян Стоянов да бъде уволнен и разследван за набедяване.

Прокурорите обаче отхвърлят тезата на вътрешното министерство. В постановление за отказ от края на юли, с което "Дневник" разполага, е записано, че "след подробен анализ на представените писмени и гласни доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, намираме, че заключението на комисията следва да се приеме за необосновано, неправилно, недостоверно, несъстоятелно в частта, касаеща направеното произнасяване относно изнесените в медиите твърдения за инсцениране на повреда във форменото облекло на полицай Кристиян Стоянов, както и представяне впоследствие на неистински доказателства".

Скъсване, което остава скрито
Прокуратурата приема, че въпреки че на записите от охранителните камери се вижда, че полицаят влиза със здрава униформа, "това обаче съвсем не означава, че реално не може да има скъсване на униформеното яке на полицай, което да остане скрито и незабележимо". Прокурорите Славов и Близнаков приемат напълно тезата на полицая, че е "използвал безопасна игла от служебната карта, с която веднага закрепил скъсания ръкав и пагон".

Полицейската служебна карта е с размерите на лична карта, като в единия и ъгъл има червен конец, към който действително е закачена безопасна игла, която предвид размера й е невъзможно да закрепи разкъсваен по-широко и по-дълго от сантиметър и половина.

Прокуратурата отказа да разследва полицая с мнимо скъсаната униформа (видео)

Полицай Красимир Стоянов, който се снима със скъсаната униформа, към 8 ч. сутринта - няколко часа след задържането. В горния десен ъгъл се вижда скъсаната част, която според прокуратурата може да бъде закрепена с безопасна игла.

От държавното обвинение посочват четири аргумента в подкрепа на тази теза:

 - светлоотразителната жилетка без ръкави, която полицай Стоянов носи, "скрива по-голямата част от униформеното яке"

- нито една камера не е заснела Стоянов сам да къса униформата си

- възможно е първоначално якето на Стоянов  да е било скъсано незначително, но "впоследствие обаче въпреки старанието на полицейския служител да спре по-нататъшно повреждане на материята поради естеството й разкъсването продължава от само себе си до по-големи размери (дължина около 30 см)"

- камерите, които са заснели влизането на полцай Стоянов, са със "сравнително ниска (не много висока) резолюция".

Прокуратурата приема, че не може да става въпрос за "фабрикуване на неистински доказателства, тъй като протоколите за разпит" на полицай Стоянов, както и на друг свидетел, са "автентични и съставени с личното и непосредствено участие на Стоянов и провеждането на визираните процесуално-следствени действия". Според представителите на държавното обвинение съдът ще прецени дали "тези истински доказателства отразяват вярно всички релевантни факти и обстоятелства".

Делото срещу Александра Стоилова е насрочено за 13 октомври. Тя е обвинена в хулиганство и скъсване на униформата на полицая. Засега няма резултат от проверката на жалбите на Александра до прокуратурата, които момичето е пращало.

От постановлението на СРП става ясно, че "едва след като съдебно-наказателното производство приключи с влязла в законна сила присъда, може да се прави адекватна правна преценка за лъжесвидетелстване, респ. набедяване от страна на конкретно лице и да му се търси наказателна отговорност, както и да се изясняват евентуални мотиви".

"За да е налице набедяване, следва не само да се установи, че лицето не е извършило престъплението или че няма данни то да го е извършило, а да се докаже по несъмнен начин, че този, който сезира надлежните органи, знае, че лицето не е извършило това престъпление", смята още двамата прокурори. Според тях е и недопустимо за едно и също деяние да се налага административно наказание и да се търси наказателна отговорност по НК.

В нито един момент прокурорите Славов и Близнаков не намират за необходимо да коментират факта, че арестът на Александра Стоилова е незаконен и като такъв беше отменен преди няколко месеца от Административен съд - София-град.

Ако обобщим логиката на държавното обвинение, излиза, че деянието на полицая не е доказано, защото не са опровергани тезите, че:

а) е закрепил скъсания ръкав с безопасна игла и
б) материаята е продължила да се къса от само себе си още 30 сантиметра "поради естеството си".

В същото време, приемат прокурорите, деянията на Александра Стоилова са доказани по несъмнен неачин, защото... действията на полицая остават недоказани.

Видеото, излъчено в предаването "Господари на ефира" през април, разказва за Александра и приятеля й,  които са задържани в нощта на 15 септември. Според обясненията на момичето двамата се прибират към дома си и преминават пред първо РУП, когато момчето закача чистачка на един от полицейските автомобили. След това той е обграден от служители на реда. Александра се опитва да се намеси, за да види какво и защо се случва, при което е ударена по лицето от един от полицаите. Така двамата с приятеля й са вкарани вътре в сградата на районното управление, като на нея са й повдигнати обвинения в хулиганство и скъсване на униформата на полицая, който я е ударил - Кристиян Стоянов.

От кадрите, излъчени в предаването, които са от камерите в районното, се вижда ясно, че полицаят влиза отвън със здрава униформа. Със скъсан ръкав се появява едва два часа по-късно, когато разследващ полицай трябва да извърши оглед на униформата му.

Административният съд в София обяви задържането на Александра за незаконно и прие, че е "напълно неизяснена е фактическата обстановка, при която то е извършено", което води до ограничаване правото й на защита".

Прокуратурата приема заключенията на комисията, че няма дани за упражнено полицейско насилие и превишаване на правомощията, и смята, че употребената сила е била в рамките на законовите правомощия "и само дотолкова, че да противодействат ефективно на агресивното поведение на Александа Стоилова и Иван Цонев".  Постановлението може да се обжалва пред Софийската градска прокуратура.