След бягството Алонсо два пъти сам влиза в клетката си

"Наистина ужасно съжалявам", повтаря няколко пъти ловецът и се просълзява

"Около 9,30 ч в неделя ми съобщиха, че десет минути по-рано ягуарът Алонсо е излязъл от клетката. Приблизително към десет без нещо вече бях там с полиция.
В рамките на тези петнайсет минути разбрах от служителя, който се грижи за животните, че ягуарът два пъти е влизал в клетката си сам и отново е излизал. През това време обаче човекът не е имал възможност да приближи, за да затвори вратата, защото Алонсо е бил много бърз", разкрива пред "168 часа" нови подробности за тъжното убийство директорът на зоопарка в Ловеч д-р Феодор Вацов.

Към 17 ч деветгодишният ягуар се свлича на земята с куршум в главата близо до своя дом, където е роден и израснал. Смъртоносният изстрел, произведен от ловеца Денко Цанков, самото бягство и невъзможността Алонсо да се порадва на оставащите му близо 11 години живот предизвикаха масово недоволство и хиляди въпроси - можеше ли да остане жив Министерството на околната среда и водите започна проверка на зоопарка, за да изясни случая, по който вече работи и прокуратурата. Кметът Минчо Казанджиев е разпоредил цялостна проверка.

"Следвахме всички инструкции и правила, които се прилагат при бягство на животно. Затваряне на врати, евакуиране на посетители, като за щастие в неделната сутрин все още нямаше такива. Уведомяване на полиция, кмет и Гражданска защита.

В 10,05 ч самият аз за последно направих опит да го приближа, но той се скри в храстите. Направихме опит да го примамим, докато чакахме уведомените екипи да дойдат. Сложихме парчета месо в клетката, която беше отворена, като включихме и
приспособленията за дистанционно затваряне Ягуарът обаче остана скрит в храстите", обяснява Вацов.

Той допълва, че голяма част от площта на зоопарка е оставена да обрасне умишлено, за да има зеленина. От своя страна това обстоятелство създало допълнителни затруднения. "Алонсо се скри в гората. Периметърът, в който влезе, е обграден от алеи, по които бяха разположени ловците Аз, другият ветеринарен лекар и управителят на приюта за кучета в града носехме оръжия, заредени с упойващи стрели. С това разполагахме и мисля, че беше напълно достатъчно. И един човек е достатъчен, но в случая просто ягуарът не беше локализиран. Щяхме да го изчакаме колкото е необходимо и да направим достатъчно опити да бъде упоен, но при опасността той да напусне пределите на зоопарка нямаше как да го оставим", сигурен е директорът. От 50-те ловци, които са мобилизирани в мисията по овладяването на екстремната ситуация, Алонсо се изпречва на пътя на ръководителя Денко Цанков, който е професионален инструктор по стрелба.

Той умъртвява животното с карабина "Браунинг", като се кълне, че не е имал друг избор.

"Наистина ужасно съжалявам", повтаря няколко пъти ловецът и се просълзява. Дали е имало един изстрел, или повече, не стана ясно, защото в разказите на участниците точният брой на места се размина.

"Беше само един изстрел - сигурен съм. Нямаше как да не го чуя. Според мен Цанков е действал адекватно и на място. Дори да беше свален от човек с упойваща стрела, са необходими пет-шест, дори десет минути, за да подейства веществото и да бъде обездвижен ягуара. Когато обаче животното е афектирано, упойката действа много по-бавно и не може да се предвиди през това време дали ще се скрие, или ще нападне", твърди Вацов.

Той е силно привързан към Алонсо, защото от бебе го е държал в ръцете си, но подчертава, че никой не е способен да върне времето назад.