Краставица, домат и тиквичка – задължителни през лятото

Трите зеленчука, които благоприятстват водния баланс в тялото

Колкото и хладно да е тазгодишното лято, температурите навън са достатъчно високи, че да предизвикват по-усилено потене и загуба на вода от организма, пише  kulinarno.bg. За да не се дехидратира човек съответно трябва да приема по-високо количество течности, по-малко соли, захари и алкохол и да набляга на плодове и зеленчуци за сметка на тежките и мазни продукти. Мнозина знаят този факт, но също така мнозинството са склонни да го пренебрегват, подлъгани от аромата на пържена цаца с бира и картофки, топла пица, богат сандвич, златнокожи хрупкави пирожки. И ето, че фаталната грешка към тялото е направена.

 

Лятото обаче е щедро и ни дава шанс да се поправим, смятат хранителни експерти. Чрез естествено зреещите зеленчуци в топлите месеци организмът си набавя вода и освен това получава шанса да я задържи и използва при нужда, като същевременно пази тялото от слънчеви изгаряния, авитаминоза и болести. Природата се явява най-добрият ни приятел, който ни помага да компенсираме неправилното хранене чрез щедри продукти от местната флора. За да се възползваме от вкусния резултат обаче трябва да си хапваме редовно три зеленчука, които ще ни се отблагодарят подобаващо. Това са краставица, домат и тиквичка.

 

Краставицата съдържа 97% вода и голямо количество витамин С и фибри. Схрускването на една краставичка дарява на тялото нужната му за деня доза от аскорбинова киселина, повишава имунната система, подобрява метаболизма и активизира ненужните и токсични вещества да напуснат тялото. По този начин го прочиства и мотивира възобновяването на силите му. Освен това е страхотен борец с образуването на целулит и е перфектна храна за всички, които желаят да отслабнат и да изглеждат добре.

 

Доматът е плодов зеленчук с уникална лятна функция – да подпомага кожата по време на регенерацията от слънчеви изгаряния. Ежедневната консумация на домати доказано стабилизира метаболизма, предпазва от рак с до 20% и пречиства организма от свободните радикали поради високото количество на антиоксиданти в състава на червената салатена топчица. Освен това доматът е благодат за мъжката полова система, защото се грижи за здравето на простатата и бъбреците.

 

Не на последно в лятното меню е препоръчително да попада тиквичката. През топлите месеци този зеленчук е евтин, широкоразпространен и дава шанс за наяждане без подуване и тежест. Въпреки че съдържа 95% вода и е страхотен хидратант на цялото тяло, тиквичката в повечето случаи се консумира след преминаване през термична обработка, затова част от течността в нея се изпарява. Това обаче не е проблем, защото останалата вода е достатъчна да напои жадното през лятото тяло. Тук обаче има една уговорка – не пържете тиквичките, защото освен вредни за вашата диета и бедни на полезни вещества, те стават канцерогенни разрушители на организма.