Борисов към Стойнев: Кое ви кара да подписвате нещо, когато нямате обосновка?

Проектът „Белене“ беше спрян, защото имахме същата хипотеза като „Уестингхаус“ – нямахме пари, тъй като вие бяхте подписали същото споразумение, само че между НЕК и съответно руска компания без да се знаят финансовите параметри, без да се знае колко е ескалацията и колко ще струва. Това каза председателят на ПП ГЕРБ и бивш министър-председател Бойко Борисов в предаването „Тази сутрин“ на бТВ, в отговор на въпроса: „Защо беше спрян проектът „Белене“?“, зададен от министъра на икономиката и енергетиката в кабинета „Орешарки“ Драгомир Стойнев в същото предаване.

„Затова на „Уестингхаус“ им казах „не бързайте да подписвате нищо, докато не се знае колко ще е цената на тока, колко пари ще струва, откъде ще вземете парите. И е също лъжа, че това не ни струва в момента нищо. „Уестингхаус“ в момента ще изтеглят 42 милиона долара, за да направят проекта. Ако този проект не се случи 70% на 42 милиона долара са над 30 милиона долара ще ни струва това упражнение“, поясни Бойко Борисов.

„Уестингхаус“ били идвали при нас – идваха, но разговорите с тях бяха следните: Първо – интересува ни колко ще струва този проект, с първо зареждане за ядрено гориво, с ядрено хранилище, с всичко останало. Те казаха „нямаме цена“. Второ – зададохме въпросите къде можем да видим тези реактори - казаха, че са прототип. Трето – най-голямата лъжа, която изрече Стойнев, че „Уестингхаус“ са инвеститори. Те не са инвеститори, те са продавачи, търговци. Инвеститор е този, който идва, инвестира си парите и след това строи и експлоатира“, заяви Бойко Борисов.

„В момента фактът, че отново, както за „Белене“ лъжете, че вие не сте знаели, че АЕЦ „Козлодуй“ подписал, тогава беше НЕК за „Белене“, кое ви кара да подписвате нещо и да правите смесена компания, когато нямате нито финансова, нито, каквато и да е обосновка?“, попита председателят на ПП ГЕРБ.

„От 2006 година БСП и Сергей Станишев са подписали договор за „Белене“. Правихме референдум, харчихме пари. За година и 2 месеца трябваше само да влязат в парламента така, както имаше внесена първа точка в дневния ред на „Атака“ да възобновят строителството. И приключваха всички арбитражи, приключваше абсолютно всичко“, категоричен беше Бойко Борисов.