Математически гений с велики идеи и цели за бъдещето. Готов за нови върхове

Животът

08-08-2014, 13:40

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Петя Терзийска

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пловдивски ученик е математическа звезда в Азия

Следващата му цел е приз от Международната олимпиада по математика

Единадесетокласникът от пловдивската математическа гимназия Мирослав Маринов, който получи златна купа и звезда от Международната математическа олимпиада в Китай, показа отличията си и сподели впечатленията си от състезанието в най-населената страна в света.

Самото състезание включваше три типа задачи – лесно, средно и трудно ниво, от четири различни модула – алгебра, геометрия, теория на числата и комбинаторика, обясни Мирослав. Общият брой на задачите е 30, времето за работа е 2 часа и аз успях да реша 25, като в последната, най-сложна част, допуснах само една грешка, пахвали се младият математик. Миро признава, че най-лесно се е справил с геометрията  и за да докаже веднага реши една от тежките задачи на дъската.

Наградите в олимпиадата  са разделени на две нива – медали и купи. Купите са едно ниво над медалите и също като тях са за първо, второ и трето място. Освен, че завоюва най-престижната купа младият шампион се завърна и със златна звезда, която се връчва само на един участник от всяка държава.

Отидох в Китай с надеждата да спечеля само златен медал и признавам, че успях да се справя далеч над очакванията си. Победата ме стимулира още повече и следващата ми цел е да участвам в Международната олимпиада по математика, признава Мирослав. В бъдеще шампионът мечтае да се занимава с програмиране, като вече има предложения от водещи университети във Франция. Не съм решил все още къде точно ще следвам, но сертификатите, които спечелих заедно с купата и звездата тепърва ще ми отворят доста врати, каза Миро.

Освен, че донесе в Пловдив най-високите отличия, юношата се завърна в родния си град с много положителни спомени и сувенири. Той е щастлив, че е успял да се запознае с други млади математици и признава, че най-много е общувал с представителите на Сингапур. Впечатлен е от резервата за панди в Чен ду, от огромните сгради и от приветливото посрещане от всички китайци.

Директорът на ОМГ "Акад. Кирил Попов" Ивайло Старибратов също поднесе поздравленията си към Мирослав и заяви, че всички в гимназията са страшно горди с успехите му. Миро има много стабилна психика, което е изключителен плюс в представянето по международните олимпиади, допълни директорът.

Припомняме, че заминаването на Мирослав за Китай беше финансово непосилно за семейството му. За набавяне на необходимите средства бе организирана благотворителна акция и само за три дни за пловдивския талант бяха събрани над 5000 лева. Шампионът сърдечно благодари на хората от Пловдив, София, Свищов и Плевен, с чиято помощ е успял да вземе участие в олимпиадата.