10-годишно дете в будна кома се нуждае от помощ

Животът

08-08-2014, 21:52

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Засега държавата отказва помощ за лечение на 10-годишното момче в чужбина

10-годишно дете в будна кома остава без медицинска грижа. Клиничната пътека за диагнозата е само за 21 дни. Момченцето падна от няколко метра височина във фонтана пред НДК. Засега държавата отказва помощ за лечение на детето в чужбина.

1 май 2014 - ден, който семейството не иска никога да си спомня. Оттогава снимките в семейния албум изглеждат по друг начин. Вече три месеца семейството ходи по мъките и по болници.

„Казват, че детето няма мозък. Да си го прибираме вкъщи и това е. Че от него човек не става”, споделя бащата на Кристиян Иво Мичев от ефира на Нова телевизия. С тези думи, следващата седмица вероятно момчето ще бъде изписано.

„Тези пациенти не изискват голяма финансов ресурс, но е за много дълго време. Няма на този етап решение за тези пациенти в будна кома по какъв начин държавата може да им помогне”, коментира пред медията служебният здравен министър д-р Мирослав Ненков. Промяна може да има ако се промени законът. Но семейството няма толкова време.

Майката на Кристиян Полина разказва, че малкият се подобрява и че може да се оправи. Не на това мнение обаче е Фондът за лечение на деца в чужбина. Оттам отказват пари на Кристиян да се лекува в чужбина. Аргументът: не може да се направи нищо друго,  освен общи грижи и рехабилитация. А за това си имало пътека и в България. Под становището се подписали поне трима лекари.

Отказът не отказва семейството. Намират клиника в Германия, която се наема да помогне. Сумата, необходима за лечението, е 137 000 евро. Това е цената да се сбъднат молитвите на една майка. От днес сайтът "Спаси, дари на…", който помогна на над 50 деца, обяви кампания за да помогне и на Кристиян.

Дарителска банкова сметка:
Титуляр: Кристиян Красенов Кинчев
Юробанк България АД
IBAN: BG81 BPBI 7942 10 20575301
BIC: BPBIBGSF
Телефон за контакт с майката на Кристиян: 0893413607 - Полина