Санкците срещу Русия са удар за туризма у нас

Очакваният спад е между 15 до 20 хил. души до края на сезона

Русия удря с контра санкции туризма по нашето Черноморие. След като Западът и Москва започнаха да се замерят с наказателни мерки, по предложение на руския сенатор Николай Журавльов, който е и заместник-шеф на Комисията по бюджета и финансовите пазари в Съвета на федерацията, може да се увеличат таксите за руски туристи, идващи на почивка у нас. Това идва като допълнение на другата информация от вчера за край на българските храни в Русия. На въпроса ще пострада ли сериозно България от санкциите президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че страната ни можела да загуби само около 20 млн. евро, пише cross.bg.
„За миналата година износът за Русия е малко над милиард евро. Ударът обаче е около 2% от нашия износ за федерацията. Хората, които се занимават с търговия на суровите плодове и млечните произведения за Русия, може да имат проблеми, но като цяло става въпрос за 18-20 милиона евро", уточни синдикалният лидер в интервю за Нова тв.
Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Огнян Донев пък самодоволно изтъкна, че санкциите няма да се отразят изобщо на бизнеса с лекарства, в който е и той самият, но смята, че ударът на Путин е върху собствения му народ - руският потребител ще се почувства като върнат в 70-те години.
Че ще има спад на руснаци, почиващи по родното Черноморие, заради фалиралите туроператори от страната, прогнозира и председателят на Асоциацията на българските туристически оператори и туристически агенти Байко Байков. Вчера в интервю за БНР той псочи, че все пак България е сред страните, в които клиентите на фалиралите руски туроператори се почувстваха най-защитени.
По неговите думи цифрата на летовниците от Русия, които ще посетят страната ни, ще намалее значително в порядъка на 15 до 20 хил. души до края на сезона. Байков подчертава, че в това число влизат и руснаците, които са закупили имоти в морските курорти у нас. Причината е, че и те няма да могат да ползват полетите, с които у нас идват организираните групи.