Бездомник гние в двора на болницата, всички вдигат рамене

Животът

09-08-2014, 18:25

Снимка:

novini.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

В Хасково

Хасковският бездомник Кирчо Стоянов Кирков, известен като Киро Лъва, лежи на пейка в двора на болницата, пред ОАИЛ, и бере душа. Човекът е с чудовищно отекли крака, от които тече кръв и пълзят червеи, а мухите кацат по тях. Киро е почти в несвяст и е невъзможно да се контактува с него, пише haskovo.net.
Потресаващата гледка в двора на болницата е поне от няколко дни, разказаха пациенти. Край агонизиращия минават болни, техни близки. Минават и много лекари. И подминават.

„Какво можем да направим? Обаждали сме се до всички възможни институции. Той отказва да му ампутират краката, гангрената е напреднала и положението е вече неспасяемо“, лаконично обясни шефът на Спешното д-р Кючуков.
От хирургията пък заявиха, че проблемът на Киро не е гангрена, а сърдечна недостатъчност. „Много пъти сме го приемали, промивали сме раните, превързвали сме го. Но пациентът не е за нас. Той е за кардиологично отделение, където да лекуват сърдечната недостатъчност. В момента от него тече лимфна течност. Този човек има близки, те трябва да го приберат и да следят да си взема лекарствата. С фурантрил само след седмица отоците ще спаднат“, обясни д-р Петър Георгиев, дежурен лекар в Хирургия.

Опитът на Haskovo.net да помогне на агонизиращия Киро стигна до шефката на линейките д-р Петя Радева. Тя изрази готовност веднага да осигури линейка за всяка една болница в страната – Пловдив, София, Стара Загора. „За това обаче е необходимо да го изпрати специалист, който да каже за къде и да му осигури приемане. Иначе болниците просто ще откажат да го приемат“, обясни д-р Радева.

Директорът на хасковска социална служба Стефан Манахилов обясни, че бездомникът е е бил настане в дом в Димитровград, но избягал оттам. Той заяви още, че са подготвили настаняването му в дом в Карнобат, но първо трябва да бъде излекуван. Никой социален дом няма да приеме човек на смъртно легло.

Стефан Манахилов бе и единственият, който след многобройните разговори с репортери на Haskovo.net отиде на място да види човека. Манахилов разкри и още един потресаващ факт - макар и бездомник, човекът е здравно осигурен, има 60 % решение на ТЕЛК и получава съответната помощ за това. Даже не става въпрос и за пари.

Минути преди публикуването на този материал пък се обади шефът на болницата д-р Близнаков, който заяви, че е наредил бездомникът да бъде настанен в хирургично отделение, за пореден път. Близнаков добави, че от хасковската болница вече са пренасочвали Кирил към пловдивската УМБАЛ „Свети Георги“ но след лечение там проблемът се е възобновявал. По думите на лекарите, трайно решение може да се намери само с помощта на социалните.