Ремонтират 40 къщи след взрива в Костенец

Състоянието на ранените се стабилизира


Жителите на 40-те къщи в Костенец, които пострадаха при взрива във военния завод в петък сутринта, подаваха жалби до общината. Администрацията ще приема и днес оплакванията им за изпочупени стъкла и избити врати. Предстои комисия да опише щетите но домовете им.

Състоянието на четиримата от десетината ранени при инцидента, които бяха настанени в софийската болница “Св. Анна”, се стабилизира. “Животът на най-тежко пострадалия работник при взрива е вън от опасност. Томографското изследване не показва нарушения, които да изискват оперативна интервенция”, каза медицинският директор на болницата д-р Николай Добрев, цитиран от "24 часа".

Днес сутринта 42-годишият мъж излязъл окончателно от кома. Няма увреждания на вътрешните органи или нещо по-сериозно.

Другите трима от пострадалите са в относително добро състояние, съобщи още д-р Добрев. Двама от тях са в Клиниката по ортопедия и травматология. Те имат наранявания по крайниците - единият е със счупен крак, другият - със счупени ръка и крак. Третият е приет в неврохирургичната клиника с лекостепенна черепно-мозъчна травма и рана на главата.

Лечението и на четиримата ще продължи до възстановяването им, след което ще бъдат изписани, заяви д-р Добрев.

Взривът разтърси Костенец в 8,50 ч в петък. Експлозията избухна във военноремонтния завод “Цар Самуил” на холдинг “Терем”. При разглобяване на авиоракета искра от подпален барут е детонирала тетрилови пресовки, обясниха причината за взрива от инспекцията по труда.