Крият инцидент с убита туристка в Слънчев бряг!

Крими

10-08-2014, 10:48

Снимка:

блиц

Автор:

burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Тежка катастрофа задръсти снощи пътя Бургас-Варна

Медиците помогнали на пострадалия ирландец Брайън Донъли, но като се освестил, установил, че му липсват парите в джоба

От близо половин месец на главното шосе от Бургас за Варна, в участъка му край ваканционното селище „Съни дей 3“ в Слънчев бряг, се вижда венец от цветя, както и горящи свещички. Отскоро там е поставен и бетонен блок, на който е изписано името на една 54-годишна жена. Целта на циментовия къс вероятно е да подскаже на пътуващите за трагедията, която на 18 юли се случи с една майка на пет деца, пише в. Шоу, цитирн от Блиц.
В петъчния следобед жителите на ирландското графство Тайроун - семейство Рoзалин и Брайън Донъли, излизат да се поразходят из Слънчев бряг. От 7 години те са горди собственици на апартамент в апарткомплекса „Съни дей 3“ в най-известния ни морски курорт, и прекарват по няколко месеца в годината тук. Към 22,20 ч. двойката се прибира към ваканционното селище, което е построено край главния път Бургас – Варна, и се намира недалеч от най-голямата чалготека в летовището - „Мултиплейс”. За да стигнат до българския си дом, на 54-годишните ирландци им се налага да вървят в тъмното по шосето, защото липсват тротоар и улично осветление. Изневиделица срещу тях изскача лека кола и ги връхлита. След като ги помита, автомобилът веднага напуска местопроизшествието и изчезва в мрака. Розалин, която е майка на 5 деца, е много тежко ранена. Лошо е пострадал и съпругът й Брайън. Чужденците са откарани в МБАЛ – Бургас. Жената, която е получила жестока черепно-мозъчна травма, е настанена в интензивното отделение в крайно тежко състояние, с опасност за живота. Няколко часа след катастрофата тя умира в реанимацията на бургаската болница.
В здравното заведение за лечение е приет и съпругът й Брайън, който също има травма на главата и е с комоцио. На сутринта, когато отваря очи, мъжът пита персонала къде е съпругата му. Здравните кадри прекъсват за миг веселия разговор, който водят помежду си, и съвсем безцеремонно му заявяват:„О-о-о, тя умря!“
И продължават да се смеят на шегите, които не спират да си разменят... Ирландецът изпада в истински амок – шокиран е не само от новината, че е загубил жена си, но е потресен и от начина, по който го информират за сполетялата го трагедия. На Донъли никога не му е минавала през ума мисълта, че точно в България – в страната, която се слави със своето топло гостоприемство, хората с бели престилки ще демонстрират такова цинично отношение към болните. Брайън възмутено разказва на своите сънародници за отвратителното впечатление, което са му направили нашите медици. Според него персоналът в бургаската болница се отнасял към болните неописуемо лошо – никой не си направил труда да му обясни какви травми е получил и какво лечение са му приложили; споделил също, че не са му дали епикризата, и дори, че не се намерил човек, който да му подаде чаша вода!!!
Изпитанията, на които е подложен ирландецът Брайън Донъли, обаче не свършват дотук
Преди инцидента той обменил 400 британски лири, но когато в лечебното заведение потърсил парите, установил, че в джоба му се търкалят само няколко жалки левчета и дребни монети – останалите около 900 лева били изчезнали!
След като ирландецът известил близките си за сполетялата ги трагедия и най-голямата му дъщеря тръгнала за България, за да уреди транспортирането на трупа на майка си до родината, както и да прибере баща си от лечебното заведение, мъките им започнали с нова сила. Затова, че били сбъркали една буква в името на мъртвата жена, 2-3 дни те имали страхотни проблеми – не им разрешавали тялото на Розалин да бъде репатрирано, а всеки ден им искали още и още пари за съхранението му от агенцията. След неописуеми мъки семейство Донъли най-после успяло да освободи трупа на Розалин и да отпътува към родината си, където да извършат погребението й.
В Слънчев бряг обаче са останали другите собственици на апартаменти в апарткомплекса от затворен тип „Съни дей 3“, повечето от които са ирландци и англичани. Всички те споделят мнението на сънародника си страдалец. Те допълват разказаното от него, като разкриват, че на един възрастен човек от тяхното селище през миналата година му се наложило да се подложи на спешна операция от херния. Достолепният старец заявил, че никъде не е виждал по-лошо здравеопазване от българското. Споделил, че никога през живота си не бил подлаган на по-голямо унижение от това, което трябвало да понесе в МБАЛ - Бургас. Според него там го накарали да ходи чисто гол до операционната!
Чужденците, които имат имоти в Слънчев бряг, подчертават, че харесват климата на България, както и условията в „Съни дей 3“ - селището, което е от затворен тип, се е разпростяло върху 14 000 кв. м площ и разполага с много екстри - два басейна, воден бар, ресторант, детска площадка, търговски център, зона за шезлонги, кътове и др., но хората са недоволни от лошата инфраструктура извън апарткомплекса им. Те обясняват, че за да се приберат вкъщи, трябва да минават по един участък от главното шосе от Бургас за Варна, който не е обезопасен - няма тротоари и улично осветление, и на тях им се налага да се спъват, крачейки в тъмнината...
Чужденците разказват пред репортера на народното издание, че освен това всеки ден те стават обект на различни издевателства -кражби и рекет, извършвани от българските роми. Според тях е нещо обичайно циганите да изскачат от храстите край курорта и да нападат самотно движещи се жени, за да им грабват чантите и парите. Или да дебнат около супермаркета и да отмъкват детските колички на чужденците, след което им ги връщали срещу 5 или 10 лв. Чуждите граждани споделят още, че са доволни от работата на местните полицаи – в случаите, когато ги информирали за някоя кражба, те реагирали на часа и бързо залавяли извършителите. В повечето случаи обаче те били непълнолетни и законът не ги ловял – най-много да отнесат порция бой за наказание... Поданиците на британската корона с охота разкриват неволите, с които ги сблъсква родната ни действителност, но подчертават, че желаят да останат анонимни, защото се страхуват от отмъщение. Под секрет те споделят, че много добре си спомнят „урока“, който получили миналата година – тогава надигнали глас срещу високите такси от 480 евро, които трябвало да плащат за поддръжката на имотите им, но „деликатно“ им подсказали, че не са собственици на земята и при това положение, ако продължават да роптаят, много лесно щели да се простят с българските си жилища...
След като на 20 юли британското министерство на външните работи разпространи изявление, в което се съобщава за пътен инцидент в България с двама британски граждани, това беше сигнал за българската полиция да спеши разследването на произшествието. Само за 3 дни ченгета от Областната дирекция на полицията в Бургас установиха самоличността на водача и марката на автомобила, с който е причинена катастрофата. Оказа се, че 46-годишният софиянец Атанас Динев е блъснал с лека кола "Нисан 350Z" ирландското семейство Донъли в района на "Съни дей 3" в Слънчев бряг.
Динев бе открит с помощта на служители от СДВР в София. Той се бил прибрал в столицата с друго превозно средство, а колата му беше намерена оставена в охраняем паркинг във Варна със счупено предно стъкло и побитости.
Мъжът е направил пълни самопризнания за тежкия пътен инцидент.
Според запознати, возилото било установено благодарение на разположените в близост до мястото на катастрофата камери и чрез записите им е бил проследен целият трафик. От него са изолирани колите с определен цвят. Частици от боята на автомобила винаги остават по тялото на ударен, разкриват експерти. След това са проверени всички засечени возила със съответния цвят и така се стигнало до въпросния нисан. Предполага се, че по бронята на колата също има достатъчно улики.
Атанас Динев ще бъде привлечен като виновен за причиняване на смърт по непредпазливост, но вероятно това ще стане след пълната автотехническа експертиза.