Румен Петков: АБВ има две основни очаквания от служебното правителство

За мораториум върху износа на необработена дървесина и проверка на политическите назначения в държавни институции настоя Румен Петков в Бургас

За мораториум върху износа на необработена дървесина и проверка на политическите назначения в държавни институции настоя зам.-председателят на ПП АБВ Румен Петков в Бургас. На пресконференция в морския град той заяви, че това са основни искания от партията към неотложните задачи на служебния кабинет. Петков обясни, че от поголовното изсичане на горите в Странджа планина и в други точки на страната забогатяват неколцина. Това обаче води до унищожаване на природните ресурси и до създаване на условия за наводнения и други видове екологични катастрофи.

Румен Петков призова служебното правителство да премахне практиката в министерства, агенции и други държавни институции да бъдат извършвани политически назначения. Това превръща институциите в  партийни хранилки, коментира той. Петков настоява служебният премиер проф. Близнашки да освободи хората, които заемат отговорни длъжности в бордовете, без ценз и образование и да го направи на базата на ясни критерии. Друга неотложна и сложна задача пред служебните министри е да овладеят проблемите в настоящия туристически сезон.

По отношение на предстоящата кампания и парламентарни избори, в Бургас Румен Петков заяви, че при подреждането на листите с кандидат-депутати АБВ ще процедира така, че Бургас да види себе си в листата. В политическия спектър ПП АБВ се движи в ляво и център-ляво, обясни Петков. „Нашата цел е лявоцентристкият спектър. Ние далеч нямаме идея да търсим само избирателите и членовете на БСП. Гражданските структури и съвети на АБВ имат изключително сериозната отговорност и значение да покажат на обществото, че в политиката има място за граждански контрол, че ПП АБВ е осъзнала необходимостта от гражданския контрол. Освен проф. Любомир Халачев в Националния граждански съвет на партията има имена, които са чест за обществото”, каза още Румен Петков.