980 пациенти на опашка за бъбрек

Новините

11-08-2014, 06:32

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Присадиха бял дроб на българин във Виена

980 пациенти в момента се нуждаят от трансплантация на бъбрек. Това съобщи пред "Новинар" проф. Петър Симеонов от Александровска болница. Тревожната статистика идва на фона на друга по-обнадеждаваща такава - българинът все по-често се решава да дари свой орган или такъв на близък, който е в мозъчна смърт.

От началото на годината у нас са извършени 45 трансплантации на органи. Това е рязък скок от предходната година, когато броят им е бил 39, а през 2012 г. едва 8, съобщи за "Новинар" директорът на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Марияна Симеонова. От януари насам в най-добрите ни болници от живи донори са присадени 8 бъбрека и един черен дроб.

Направени са и 4 операции за смяна на сърце. Останалите органи, по-голяма част от които са бъбреци, са били дарени от роднини на пациенти, които са изпаднали в мозъчна смърт. Получен е само един отказ от близък, който не разрешил присаждане. Статистиката показва и че тази година сме изпратили 3 черни дроба и едно сърце в Евротрансплант, тъй като у нас не е имало съвместими реципиенти.

Наши пациенти също са се възползвали от програмата. Един българин получи шанс за живот благодарение на операция във Виена, където му присадиха бял дроб. За подобна интервенция се готви и младо момиче, което скоро трябва да отлети за австрийската столица.


"Не е вярно, че българите не даряват органи. Последните 2 години показаха, че хората са безкрайно добри в душата си. Тези, които спасиха толкова животи, са невероятни, защото трябваше да вземат това решение в много труден за тях момент, когато се разделят със свой близък. Дори после се обаждат, за да питат как са пациентите, на които са присадени органите. Искам да им благодаря както на тях, така и на всички лекари, които вършат изключително професионално работата си", заяви д-р Марияна Симеонова.

По думите й увеличението на броя трансплантации идва от по-добрата информираност на близките. За да се стигне до реално присаждане на органи, има изключително прецизни процедури, които са много строго описани, обясни шефът на агенцията.

"За да се извърши трансплантация, донорът трябва да е в мозъчна смърт, която се констатира от комисия, в която влизат много специалисти. Преди това трябва да са сигурни, че са положени абсолютно всички усилия за възстановяването на човека.

Освен това органите се обследват на молекулярно ниво, за да се прецени дали има съвместимост и не са токсични за организма, на който ще се присадят. Това е един много сложен процес, който се извършва от лекарите преди да се вземе решение за трансплантиране", обясни д-р Симеонова.

Тя добави, че пациентите, от които се вземат органи, трябва да са в болницата, за да се поддържа дишането по изкуствен път, за да не настъпят трайни увреждания в органите. В някои държави е възможно да се трансплантира сърце 40 минути, след като спре, но у нас нямало подходяща апаратура.

Всеки, който иска да се информира повече за донорството, може да го направи на специално създадения сайт bgdonor.com.