Внимание: Животни на пътя

Животът

11-08-2014, 12:20

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Внезапното излизане на пътя на коне и крави е предпоставка за сериозно ПТП, предупреждават от КАТ

Пуснатите свободно животни са един от проблемите на пътната безопасност и това лято. Обикновено те са на паша в местности близо до главни или второстепени пътища.  Много често при инциденти и смърт на животно на пътя собствениците им дори не се явяват пред органите на реда.

„Основно проблемът е в общините Приморско и Малко Търново, където на стадния принцип се отглеждат най- вече коне. Обикновено те са безконтролно пуснати на паша, като в голям процент от случаите се явяват изведнъж на пътното платно, което поставя водача в едно състояние на липса на врече за реакция и невъзможност да спре автомобила”, коментира пред "Фокус” Цветелина Раднева, говорител на ОД на МВР Бургас.

Не са редки случаите, при които пред автомобилите изскачат и глигани, сърни и елени. При инцидентите винаги се съставя акт на водача, защото ЗДП приема, че той трябва да се движи със скорост, която да предвиди ситуация пък била тя и със диво или домашно животно. Според експерти обаче тази политика би трябвало да отпадне, тъй като реално шофьорът  не е имал времето да реагира.