Демонстрации на ендоназална синус хирургия в Университетска болница

Мисия Пловдив

11-08-2014, 10:43

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Поставят изкуствена тазобедрена става в Университетска болница

Операции на живо ще извършат ринолозите в новия Високотехнологичен център

Демонстрации на функционална ендоназална синус хирургия ще се проведат в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив на 20 август. Операциите са инициирани от Българското ринологично сдружение (БРС) и ще бъдат извършени от проф. д-р Бернхард Шик от Саарланд, Германия, и проф. д-р Карен Джамбазов, изпълнителен директор на лечебното заведение и зам.-председател на БРС.

Предвидени са операции на новородено дете с едностранна хоанална атрезия и на възрастен пациент с носни полипи, обясни проф. Джамбазов. Демонстративната хирургия ще бъде наблюдавана в реално време посредством видеовръзка с операционната зала от специалисти в областта на ушно-носно-гърлените болести и специализанти.

Операциите ще бъдат извършени в новия Високотехнологичен център на трансфер на знания на УМБАЛ "Свети Георги", изграден на базата на създадения уникален за страната Интегрален център за хирургично лечение на заболявания в областта на главата и шията.

Пловдивската университетска болница бе избрана за домакин на миниинвазивните демонстрации заради иновативната апаратура на Интегралния център, обясни председателят на Българското ринологично сдружение доц. д-р Диляна Вичева. Към настоящия момент УМБАЛ "Свети Георги" е единствената болница в България, която разполага с подобна инсталирана и работеща система. Тя включва два основни компонента: О-рамо и хирургична навигация и позволява въвеждането на нови методи за лечение и диагностика, каквито в момента не е възможно да се прилагат с наличните обикновени флуороскопски апарати.

Новият високотехнологичен комплекс осигурява компютърно навигирана хирургия в реално време. В него се извършват ендоскопски и ендоназални операции на хипофизата, ендоскопски операции на базата на черепа, миниинвазивни операции на гръбначния стълб, както и корекции на малформации при деца и възрастни, подчертаха от пловдивската университетска болница.