Филхармонията на Шънджън представя "Ода за човечността" на Античния

Мисия Пловдив

11-08-2014, 12:13

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Държавната опера в Пловдив и младите таланти от АМТИ на една сцена с музикантите от Китай

С истински вълнуващо събитие за почитателите на музиката ще бъде отбелязана 65-годишнината от българо-китайските дипломатически отношения и подписаното през март 2014 г. Побратимяване на най-младия мегаполис в Китай – южнокитайския град Шънджън и Пловдив.

Симфоничният оркестър на Шънджън, който е третият по големина в Китай, с общо 90 музиканти, ще свири за първи път пред българска публика в Античния театър в Пловдив на 23 август 2014 от 20.00 часа. Най-забележителната част от богатата музикална програма ще бъде симфонията "Ода за човечността", посветена на световния мир като израз на китайската идея за благородството на човека. 

"Ода за човечността" се състои от седем части: прелюдия, кода и пет части, които са наречени Доброта, Праведност, Благоприличие, Мъдрост и Преданост и които съответстват на петте природни елементи в китайската космология: земя, огън, дърво, вода и метал. Източник на вдъхновение за философията на творбата са петте главни човешки добродетели, изповядвани преди две хиляди години от великия китайски мислител Конфуций.

Събитието се провежда в партньорство с община Пловдив и подкрепя кандидатурата на града за Европейска столица на културата през 2019 г.

„Ода за човечността“ се състои от седем части: прелюдия, кода и пет части, които са наречени Доброта, Праведност, Благоприличие, Мъдрост и Преданост и които съответстват на петте природни елементи в китайската космология: земя, огън, дърво, вода и метал.

Източник на вдъхновение за философията на творбата са петте главни човешки добродетели, изповядвани преди две хиляди години от великия китайски мислител Конфуций.

- See more at: http://plovdiv.topnovini.bg/node/513233#sthash.VZeGSLls.dpuf

Интереснo за публиката ще бъде и съвместното изпълнение на музиканти от две култури, защото заедно със Симфоничния оркестър на Шънджън на сцената ще излезе и хора на Държавната опера в Пловдив, както и млади таланти от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство и Музикалното училище в Пловдив.

"Надяваме се концертът да събере почитатели на симфоничната музика не само в Пловдив, защото съчетанието от музиката на един от най-големите симфонични оркестри в Китай и на българскит еталанти, и на мястото – сцената на Античниятеатър, ще подари истинско лятно преживяване", заявиха организаторите на събитието. Билети за концерта могат да бъдат закупени от мрежата на Eventim на цени между 10 и 30 лв. на територията на цялата страна.