Заради "син език": Екологична бомба цъка в Пловдивско

Животът

11-08-2014, 15:22

Снимка:

bnt.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Хората са втрещени, ситуацията е без контрол, казват експерти

Задава се екологична бомба във връзка със заболяването "син език", предупреди д-р Вяра Гришина, председател на Ветеринарния съюз в Пловдив.

Дори практикуващите лекари на терен нямат никаква официална информация какво се случва с разпространението на болестта, казва тя, съобщава Фокус.

В Пловдивския регион - от Асеновградската и Брезовската яка до Калофер – са засегнати много стада от животни. Това са стада с по 600 овце или с по 300-400 говеда. Хората не смеят да ги загробват, защото чакат обезщетения от държавата, само че никой не им казва каква е процедурата, добави ветеринарят.

По думите на д-р Гришина, има един екарисаж с четири много амортизирани коли, които много трудно стигат до населените места. Още повече, че фирмите са извън града, извън селата, в труднодостъпни райони с черни пътища. Те отказват да ходят, труповете загниват, миришат.

Общо взето ситуацията е без контрол и хората са "втрещени", чувстват се безпомощни, добави д-р Гришина. Стопаните нямат информация какво да правят, как да опазват животните си. От друга страна, в момента липсват препарати за обеззаразяване, има недостиг, дефицит на медикаменти. Недопустимо е и пробите да се изчакват по две седмици, посочва тя.

Опасностите са огромни. Освен миризмата, която се разнася от умрелите животни, заразата се разпространява чрез мухи, хищници. Труповете се разнасят от кучета, от чакали, лисици, а с тях и всякакви видове заразни инфекции, които нормално не се срещат. Като се започне от болестта "устрел", която тази година стана проблем за говедата, които са на паша в горите и се стигне до всякакви други заразни заболявания, защото е вероятно животните да не умират само от "син език", каза д-р Гришина. По думите й, животните се разболяват и от други болести, но стопаните мислят, че всичко е "син език" и дори не търсят ветеринарите. Просто ги хвърлят в трупосъбирателни ями и чакат да дойде екарисажна кола, за да им даде бележка, с която да кандидатстват за обезщетение. Но това наистина е санитарна и екологична бомба, твърди д-р Гришина.