Протест пред БНБ за незабавно изплащане на влоговете в КТБ (снимки)

Вложители поискаха парите си час по-скоро, като се позоваха на правата си, според европейските директиви

Между 100-150 души се събраха пред БНБ, за да поискат незабавен достъп до парите си, предаде БНТ.  Сред тях са вложители и представители на фирми, които имат сметки в КТБ. По-рано през деня беше обявено, че в протеста ще се включат и служители на КТБ, но се оказа, че те са на работа и евентуално ще дойдат по-късно, за да изразят желанието си банкатра да заработи.

Събралите се искат оставката на Иван Искров, защото според тях той не спазва европейското законодателство, според което банката може да бъде оздравена.

Част от протестиращите имат влогове, които са гарантирани по закон, т.е. до 196 хиляди лева.

Всички хора обаче смятат, че по пример на европейски банки КТБ може да бъде подкрепена от държавата. Според тях отлагането на вземането на крайното решение за КТБ е всъщност протакане и в крайна сметка целенасочен стремеж банката да бъде фалирана.

Протестът първоначално беше замислен като граждански, но се оказа, че на място присъстват и представители на партия “Другата България”. Те казват, че не са на протеста, за да търсят политически облаги, но призоваха хора да се включат в тяхната подписка и поставиха ултиматум на БНБ да разреши отварянето на КТБ до 18 август, в противен случай на 19 август те са склонни да сезират Европейската комисия по казуса КТБ.