ЦИК: Има изключително завишен контрол за изборите

Новините

12-08-2014, 11:34

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Комисията си носела отговорността за печатане на бюлетините

Служебният премиер Георги Близнашки покани на сутрешна среща ръководството на ЦИК. Припомняме, че след като Красимира Медарова се оттегли от поста министър "без портфейл" по изборите заради широкия обществен отклик срещу нея, личноминистър-председателят пое отговорността за провеждането и организирането на предсрочния парламентарен вот на 5 октомври. След срещата с министър-председателя от ЦИК не бяха много словоохотливи, пише news.bg.

След кратко преследване по тротоарите зам.-председателят на комисията Мария Мусорлиева коментира пред медиите, че разговорът с Близнашки е бил изключително ползотворен. Попитана с какви мерки ще се гарантира предотвратяването на „Костинброд 2" и купуване на гласове, тя подчерта, че такъв въпрос бил ирелевантен за настоящата ситуация. Изключително е завишен контролът, няма нищо общо с предишните избори, посочи Мария Мусорлиева.

На въпрос дали е нужен граждански контрол върху печатницата на БНБ, където се печатат изборните бюлетини, Мусорлиева каза: "След като се печатат евробанкноти там, не мисля, че въобще е допустим граждански контрол, тъй като е изключително сигурна тази банка". ЦИК си носи отговорността за контрола на бюлетините, подчерта тя.

Според министър-председателя за нормалното произвеждане на изборите е необходима добра координация на администрацията и на връзките с гражданското общество. Премиерът определи като добро предложението Красимира Медарова да заеме длъжността министър по изборните въпроси в служебното правителство. От своя страна в писмото си до държавния глава Росен Плевнелиев Медарова посочи, че публичният отзвук я е убедил, че заемането на поста е възможно да донесе негативи на служебното правителство и най-вече да хвърли съмнение върху честността на предстоящите парламентарни избори. Именно затова тя е решила да се оттегли.