Как ни влияе жегата?

Според медицинската статистика здравето на 30% от българите е застрашено от рязкото затопляне

От около седмица България е във владение на лятната жега. Някои се радват, мислят за море, почивка и ваканции, но други не понасят толкова добре горещините. Според медицинската статистика здравето на 30% от българите е застрашено от рязкото затопляне. Жегата влияе не само на сърдечно-съдовата система, но и на хормоналния баланс и на психиката, категорични са лекарите.
От няколко години насам у нас през лятото зачестиха инсултите и малко по-малко - инфарктите. Това се дължи на факта, че мозъкът е доста чувствителен към пряката топлина и нагряване, до които води и половинчасова разходка в жегата. Страдат и хората, които имат високо кръвно, и тези, които имат ниско кръвно, и тези с исхемична болест на сърцето. Слънцето може да докара стенокардия и ритъмни нарушения. Особено опасни са големите амплитуди при температурата - например след дълго излежаване човек да влезе в басейн със студена вода. Това може да доведе дори до смърт.
Лоша е и комбинацията между висока температура, ниско атмосферно налягане и ниска влажност на въздуха. Жегата провокира създаването на силни магнитни полета в атмосферата. Те пък влияят зле на кръвоносните съдове и нарушават баланса на вегетативната нервна система, която движи жизнените функции.

Според лекарите промяната от хладно към жега влияе зле и на психиката. Амплитудите във времето лесно играят ролята на "отключващ" фактор за депресии, усещане за тревожност и отчаяние. Ако човек има проблеми в работата, личния живот или просто му се е "натрупало", понякога е достатъчен един скок на времето, който да го дестабилизира и изкара извън контрол. Депресията може да докара допълнителна отпадналост, уморяемост, нежелание за работа.

Обезводняването също е много опасно. Дори и да стои на сянка и в покой, при 38 градуса температура организмът губи по литър течност на час - при дишане, с потта и урината. Човек става ленив, мозъкът му работи по-бавно. Кръвното пада, пулсът зачестява. При крайната фаза на обезводняване човек започва да вижда двойно и да халюцинира. Следва повръщане и загуба на съзнание. Това е топлинен удар.
Затова е нужно да се пият постоянно и по много течности. Най-добре е да пиете по чаша минерална вода или чай на 30 минути. Много помага и айран, но със сол. Внимавайте с кафето - то е силен диуретик. Не пийте бира - тя създава усещане за прохлада и облекчение, но бързо води до обезводняване.
Всъщност алкохолът охлажда, но приложен външно, отнема температурата на кожата. Можете да си позволите до чашка концентрат. Едно малко влияе добре на хормоните, които отговарят за водния баланс на организма.
Яжте по-малко, но по-често. Избягвайте месото, млякото и яйцата, наблягайте на плодовете и зеленчуците.

Източник: segabg.com