Откриха жилище, вкопано в центъра на антична Августа Траяна

След края на проучванията Министерството на културата ще реши дали да бъде запазено и експонирано

Жилище, вкопано в антични пластове е открито при спасителни проучвания на ул."Димитър Наумов" 114 в Стара Загора, съобщава Историческият музей.

Обектът се работи от два месеца, но едва сега археолозите навлизат в антични пластове, съобщава за изданието „Старозагоски новини” Мария Камишева, завеждаща отдел "Антична археология" в Регионалния исторически музей, научен ръководител на екипа, който извършва разкопките.

Обектът се намира на някогашната главна улица - Карго-максимус на Античния град Августа Траяна.

" До момента проучвахме средновековни пластове в периода 12-и - 14-и век. Открихме голям брой керамика, най-вече съдове, малко от които добре запазени, глинени прешлени, малки поти за топене на метал и няколко монети.
Част от откритите стени са антични, надградени през Средновековието. Пластовете са много объркани, защото вкопаванията са на много голяма дълбочина. Сега излизат античните зидове, а съвременното вкопаване е по-дълбоко от тях", разказва Мария Камишева.

Спасителните проучвания на "Димитър Наумов"114 са започнали от април т.г., но поради дъждовете процесът е забавен. "Ситуацията е доста сложна, защото съвременните вкопавания достигат до античния терен и го нарушават. В средата на терена има изградена съвременна бетонна шахта за изчерпване на вода. В проучвания терен и сега има подпочвена река", пояснява археоложката.

След приключване на проучванията комисия, назначена от Министерството на културата, ще реши съдбата на намерените останки - дали и какво трябва да бъде запазено и как да се впишат в основите на съвременната сграда.