Най-големите измамници в света

"Брокерите" на Айфеловата кула и Белия дом стават милионери

Според Плутарх измамата е най-добрата защита срещу измамниците. Със сигурност повечето мошеници не са чували за древногръцкия учен, но добре владеят тази максима. Почти всички хитреци, които са останали в историята, са забележителни с куража и фантазията си. В групата на славните измамници се нарежда и един българин - Давид Леви, известен като Пантуди. Според архивите ловкостта му е толкова голяма, че дори по време на полицейски разпит успява да свие часовника на следователя.

Алберт Спагиари

Да преживееш "милувките" на дузина плъхове е нищожна цена на фона на големия удар, който ще последва. Така си мисли Алберт Спагиари - един от най-големите измамници на ХХ век. Негово дело е най-големият банков обир на всички времена, извършен в клон на "Сосиете Женерал" в Ница през 1976 г. /Между другото на тази банка не й върви - авоарите й бяха източени преди няколко месеца от неин служител/.

Планът на Спагиари бил прост - да проникне в трезора чрез канализацията.  Алберт и съучастниците му копаят два месеца 7-километров тунел от най-близкия канал до трезора, а зиданата стена пробиват с електрическа бормашина. След като необезпокоявано прибират близо 50 милиона лири, Спагиари и бандата му са хванати в последната секунда, преди да заминат нелегално от страната. По време на разпита Алберт, облечен в характерния за него луксозен снежнобял костюм, се оплаква, че му е задушно, приближава се до прозореца и преди следователите да се усетят, скача от 6 метра височина. Пада върху специално паркирана кола, като дори успява да се превърти във въздуха, за да не се удари. След броени минути е на летището и по-късно следите му се губят. Предполага се, че умира в Южна Америка през 1979, където харчи с лека ръка милионите, спечелени чрез едно една най-обикновена канализация. Междувременно написал и автобиография - за да спечели, както казвал, някой и друг долар повече...

Артър Фъргюсън

Искате да виждате Бъкингамския дворец от прозореца си? Не е необходимо да ходите чак до Лондон. Достатъчно е да се обърнете към Артър Фъргюсън - скромен човечец, който ще ви продаде сградата срещу нищожна сума, само от добра воля. Стига да му разпишете чек за някакви си 100 000 долара и той ще ви обещае която и да било забележителност.

Такъв бил подходът на ексцентричния мошеник, който излъгал десетки американски туристи. Мнозина от тях вярвали, че Фъргюсън е това, за което се представя - служител в министерството, който - какво съвпадение - точно днес разбрал, че Биг Бен ще бъде демонтиран и хвърлен на боклука. Всеки човек с минимално количество здрав разум би се разсмял, но за американците това явно не важи. Не се намира нито един турист, който да се усъмни в думите му. Така тарикатът успява да "продаде" всички лондонски знаменитости и да се превърне в истински богаташ. Като се убеждава в доверчивостта на американците, той решава да ги мами под носа им и се прехвърля във Вашингтон, където започва "търговия" със сградата на  Белия дом. Успява да я "продаде" на неколцина видни семейства, след което заминава за Ню Йорк, където пък предлага на един австралиец да му "преотстъпи" статуята на Свободата - защото "така хубаво ще стои в пристанището на Сидни"... Фъргюсън все пак е арестуван и кротко излежава 5 години затвор. След като е освободен, той живее още дълго време в невероятен разкош, шегувайки се, че станал милионер заради дарбата си на брокер. Хитрият мошеник не бил работил почтено нито ден през живота си, но завършил дните си в лукс и блаженство.

Роналд Бигс

Може ли един влаков обирджия да стане милионер? Може, стига да се казва Роналд Бигс. Дръзкият измамник не се спира пред нищо и за него е детска игра да открадне 4 милиона долара. С няколко съучастника се промъкват във влака от Глазгоу до Лондон, удрят машиниста по главата и прехвърлят 150 чувала с банкноти в камиона си. Скоро след това обаче са заловени и осъдени. През юли 1965 г. Бигс успява да избяга от затвора и нелегално се прехвърля в Австралия, като преди това си прави пластични операции в Париж, за да не бъде разпознат. По-късно в Мелбърн пристига и жена му с четирите им деца. Скотланд Ярд обаче попада по следите му и Бигс хуква към летището, където се качва на самолета за Бразилия. Там харчи нашироко и се слави като най-големия купонджия. Но и това време свършва. Полицията отново стига до него и Бигс е на ръба да бъде депортиран. Отново го спасява невероятният му късмет. Оказва се, че една от бразилските му приятелки е бременна и като баща на местно дете той няма право да бъде депортиран. Обирджията отново отървава затвора, но не за дълго. Бивш сержант от Британската армия го отвлича и насила го качва на самолета за Лондон, където вече съвсем законно е изправен пред съда. Сагата обаче не спира до тук. Една от любовниците му /не тази, която е бременна/ е толкова привързана към него, че наема адвокат, който не само го освобождава, но и му осигурява обезщетение от близо 100 000 долара. Така мошеникът отново е на свобода, при това още по-богат отпреди и компенсиран за тревогите си в съда… В Бразилия се превръща в национален герой и вероятно и до днес Бигс продължава да се подвизава из нощните клубове на Рио де Жанейро с парите, откраднати от лондонския влак.

Ив Шодрон

Явно няма нищо по-лесно да забогатееш от лековерните американци. Поне това показва историята на най-големите измами. В уникалния план на французина Ив Шодрон отново са намесени жителите на континента. Идеята е проста - като умел фалшификатор на картини Шодрон предлага копия на "Мона Лиза", като се кълне, че това е оригиналът. Така успява да продаде 20 "уникати" и да стане милионер. А ако някой американец най-накрая се сеща да го попита защо все пак платното виси в Лувъра, той възмутено отговаря: "Но, моля ви се, това е фалшификат, за заблуда на туристите!" Така Шодрон съумява да се превърне в най-изкусния измамник и до края на живота си живее в лукс и разкош. Странното обаче е не това, а фактът, че нито един от американските "ценители" не схваща измамата. И до днес техните наследници са убедени, че в хола им е истинската "Мона Лиза", а онези глупаци-европейците - ходят чак до Лувъра, за да гледат копието…

Том Кийтинг

Внимание, ценители! Може да си мислите, че в дома си имате графика на Пикасо, но е много по-вероятно тя да е фалшификат. В света има поне 2500 копия на известни творби, излезли изпод четката на Том Кийтинг - най-големият имитатор на картини през ХХ век. Талантът му  е толкова голям, че той успява дори да заблуди "Сотбис" и "Кристис", като им предлага уж оригинали на велики майстори. Стига се дори до там, че някои изкуствоведи отхвърлят истински творби на Рембранд под предлог, че били фалшиви. Няколкото дела срещу Кийтинг го правят легенда. Музеи от цял свят се надпреварват да му предлагат работа, а новоизлюпени богаташи се избиват, за да им нарисува някоя хетера на Рубенс. За имитатора се снима филм и се пишат книги. А той скромно споделя, че в измамите няма нищо лошо, стига да носят поне няколко милиона…

Източник: monitor.bg