5 условия на зелените и се явяват заедно с Реформаторския блок

Новините

13-08-2014, 14:25

Снимка:

БГНЕС,архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

"Не" на ГМО-то, на шистовия газ, на строителство в национални паркове, на хора от бившата ДС

Партия "Зелените" приема поканата на Реформаторския блок за преговори за връщане в съюза, но само ако бъдат изпълнени пет нейни условия, се съобщава от партията в писмо до медиите.

Това е резултат от поканите, отправени до Зелените през седмицата от страна на Реформаторите, както и от вътрешно допитване до членове и делегати на националното събрание, провело се преди две седмици.

На допитването, с въпрос дали партията да пристъпи към преговори, мнозинството от гласувалите редовни членове на "Зелените" са подкрепили позицията за формиране на преговорна група, но започване на преговори само след приемане на "зелената демаркационна линия". Решението, пишат зелените в съобщението до медиите, е да се създаде група за разговори с Реформаторския блок с цел обсъждане на възможно общо явяване на изборите". Преговорите ще продължат до 25 август, след което постигнатото споразумение за съвместно явяване на избори ще се гласува отново от делегатите.5 условия, поставят зелените на реформаторите, с които обозначават "зелената демаркационна линия". Те са: да се отстоява забраната за ГМО в земеделието, както и да се отстоява забраната за неконвенционални методи за проучване и добив на нефт и газ. Трето условие е да не се допуска изграждането на нови ядрени мощности.Според "Зелените" трябва да се въведе забрана за ново строителство в националните паркове и в природен парк "Витоша" (освен на заслони, хижи, водохващания, пречиствателни съоръжения и сгради за управлението на парка). Забрана за жилищно, туристическо и спортно строителство на 2 километра от черноморския бряг в защитените зони по местообитанията от НАТУРА 2000 и в местностите Кара дере, Паша дере и къмпинг "Корал".Според петото условие не трябва да се допуска в кандидатски листи щатни или нещатни служители и секретни сътрудници на Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. Предприемане на законодателни инициативи за лустрация."Ако петте условия, гласувани от Националното събрание, не бъдат приети от Реформаторския блок, същинските преговори няма да могат да започнат. Това ще означава и самостоятелно явяване на "Зелените" на парламентарните избори, като за целта вече започна събиране на подписи и дарения за регистрация в ЦИК и организация за провеждане на собствена кампания", завърша писмото на партията.