Сдружение за правна помощ даде фирма за кредите на съд

Ще бъдат атакувани 11 клаузи от общите условия на договора с небанковата институция

 

Сдружение за правна помощ на потрепителите внесе в Софийски градски съд колективен иск срещу небанковата институция ""Профи Kредит". Искът е във връзка с неравноправните условия на договора, които са във вреда на потребителия, накърняват изискването за добросъвест и водят до значително разминаване между задълженията на търговци и потребители, поясняват от сдружението.

В съдът ще бъдат атакувани 11 клаузи от общите усливия на договора на институцията, засягащи проблемите с предсрочно погасяване на кредит, нетипични за договора задължения за потребителя, налагане на нетипични задължения за заплащане на публични задължения в срок, условия за настъпване на автоматична предсрочна изескуемост на кредита и на начин за контакт между кредитора и клиентите.

Дейността на сдружението е водена от назряла обществена нужда от прозрачността на банкови кредите, която е проблем за всички дружества опериращи на пазара и за всички потребители. Този казус може да се превърне общосоциален и културен. По този начин  хората ще стават социални аутсайдери, защото не могат постоянно да отговорят  на условията на своя кредитор, подчерта адвокат Димитър Деков.

На 23 юли 2014г. бе извършена корекция в Закона на потребителите, която обаче не е прецизна и още повече засили некоректното отношение на крдиторите.

Ако делото бъде спечелено от сдружението, то корекции ще се извъшат не само в конкретна небанкова кредитна институция, но и във всички такива.