Разследван за ДДС измами осъди прокуратурата

Крими

14-08-2014, 10:24

Снимка:

интернет, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Атанас Маринов бе оправдан, поиска обезщетение за неимуществени вреди

Разследван по акция "Перачите" осъди прокуратурата на 15 000 лева за неимуществени вреди.

Окръжният съд в Смолян постанови, че държавното обвинение трябва да обезщети Атанас Маринов от Балчик, на когото е повдигнато незаконосъобразно обвинение за престъпление. Маринов е осъден за нещо, за което е бил оправдан, а наказателното производство срещу него е било прекратено, пише smolyanpress.net.

47-годишният мъж бе единствения обвинен след акция "Перачите", при която бяха проверени 172 обекта в Смолянско. Той е разследван от април 2011 г. в продължение на повече от година като управител и съдружник във фирма "Стената тур" за продажба на апартамент в елитен хотел в центъра на Пампорово. Повдигнато му е обвинение, че е укрил ДДС и корпоративен данък за 44 446,28 лв. като не съставил данъчна фактура от продажба на апартамент за 206 000 лева и не отразил сделката в годишна данъчна декларация.

Първоначално е осъден на две години условно, но след това заради процесуални пропуски делото се връща от Апелативния съд за ново разглеждане и окончателно е оправдан в началото на т.г.

Според магистратите той не е нарушил данъчните закони, тъй като апартамента е купен от физическо лице и не е бил длъжен в такъв случай да съставя данъчна фактура. Окръжният съд определи прокуратурата да плати 2550 лв. имуществени вреди и 15 000 лв. неимуществени вреди на Маринов, заради чувството на безсилие, неоправданост и злепоставянето в обществото, които е изтърпял. Решението може да се обжалва в Апелативния съд в Пловдив.

Маринов има две деца и не е осъждан досега.