Над 6 млн. лв. забавени данъци и осигуровки са събрани за 2 месеца

На лицата, които имат временни финансови затруднения, се предлагат погасителни планове

Над 6,1 милиона лева забавени данъци и осигуровки събра офиса на НАП в Стара Загора за два месеца (юни и юли) в резултат на провеждани кампании – чрез лични срещи със задължените лица, чрез напомняне по телефона и електронни писма.
В началото на лятото бяха селектирани за разговор по телефона над 800 лица от област Стара Загора с декларирани през тази година, но неплатени в срок- данък върху доходите и задължителни осигурителни вноски. Телефонният контакт се оказа ефективен и евтин метод за насърчаване на клиентите да покрият дълговете си към бюджета. След проведената такива кампания в хазната са постъпили над 92 хил.лв. от физически лица със забавени дължими суми. Приходите са резултат от съвместните усилия на екипите от отдели «Събиране» и «Обслужване» в офиса на НАП в Стара Загора.
По същото време се проведоха и лични срещи с представители на 127 дружества със задължения над 100 000 лева, като 30 от тях лично от директора на офиса на НАП в Стара Загора. В резултат, фирмите внесоха над 6 милиона лева забавени данъци и осигуровки.
За първите седем месеца на годината, чрез доброволно плащане и след намесата на публични изпълнители, НАП Стара Загора събра за бюджета общо 102 милиона лева просрочени задължения. 67 милиона лева от тях са от данъци, а 35 милиона лева от задължителни осигурителни вноски.
Мониторингът на забавените плащания продължава, като освен чрез телефонни обаждания и срещи, от НАП приканват длъжниците и с писма. Агенцията напомня, че лицата, които имат временни финансови затруднения, могат да търсят за съдействие публичните изпълнители от дирекция „Събиране“ за изготвяне на индивидуални погасителни планове.